Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Proef wijst uit: autoluwe Nieuwe Veerstal nu niet handig (GA)

proef autoluwe Nieuwe Veerstal

Een autoluwe Nieuwe Veerstal zit er de eerste tien tot vijftien jaar niet in. Dat concludeert het stadsbestuur na de proef met afsluiting van deze weg eerder dit jaar. Het leverde veel verkeer en opstopping op andere routes, zoals critici al hadden voorspeld. Het college wil nu als tussenoplossing de weg langs de Hollandse IJssel versmallen en er een 30 kilometerzone van maken. Dat voorstel maakte de tongen flink los in de Goudse gemeenteraad, maar uiteindelijk kon een meerderheid zich er in vinden.

De proef om autoverkeer van de Nieuwe Veestal te weren, is de eerste stap van een veelomvattend verkeerscirculatieplan (VCP). Daarin moet Gouda veranderen in een leefbare stad met vooral fietsers, wandelaars en groen, zonder doorgaand autoverkeer. De maatregelen die daarvoor nodig zijn, worden in vier stappen van steeds vijf jaar uitgevoerd. In 2042 moet het doel bereikt is.

Het autovrij maken van de Nieuwe Veerstal is voor velen voorwaarde om de binnenstad en dit historische (haven)gebied meer met elkaar te verbinden. Voorstanders spreken van 'het balkon van Gouda'. De uitvoering stond pas na 2027 in de planning, maar er was zoveel enthousiasme, dat de proef de eerst zichtbare maatregel werd van het nieuwe VCP.

Drukte op andere routes
Dat gebeurde tussen 28 februari en 27 maart en dat heeft de stad geweten. Verkeer week uit naar andere routes: op de Zuidwestelijke Randweg (N207) werd het 20% drukker, maar ook op de singels rond de binnenstad reed er 10 tot 15% meer autoverkeer. 'Dat is niet wenselijk voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid', aldus wethouder mobiliteit, Michel Klijmij-van der Laan (GL).

De enquêtes onder bewoners, bezoekers en ondernemers gaven een verdeeld beeld. Het merendeel van de binnenstadbewoners had geen last gehad van de proef, terwijl in de wijken Korte Akkeren en Kort Haarlem weinig positiefs was ervaren. De ondernemers maken zich zorgen over het wegblijven van klanten.

Uitstel onvermijdelijk
Het autoluw maken zal dus nog even moeten wachten, besloot het college: eerst moeten de singels veranderen van een 50-kilometer- naar 30-kilometerzone en het Kleiwegplein moet worden aangepast. Beiden werkzaamheden staan gepland voor de komende vijf jaar. Daarnaast is ook een nieuwe inrichting nodig van de Zuidwestelijke Randweg (N207), de provinciale weg die nog te weinig wordt gebruikt door doorgaand Gouds verkeer. Dat werk is pas na 2032 voorzien en gaat in overleg met de Provincie.

Het stadsbestuur wil in de tussentijd geplande werkzaamheden aan de dijk gebruiken om de Nieuwe Veerstal anders in te richten. Door de rijbaan te versmallen en de maximum snelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur, moet het gebruik van de weg ontmoedigd worden. Zo kunnen bewoners vast wennen aan een veranderende situatie.

Onervaren raadsleden en dito wethouder
De gemeenteraad boog zich woensdag een hele avond over de vraag of het college de plannen verder mag uitwerken, terwijl het op papier een eenvoudig voorstel was. Onervarenheid was hier mogelijk de oorzaak van. De in juni aangetreden raad bestaat voor de helft uit nieuwe raadsleden, die het ingewikkelde traject rond het vorig jaar aangenomen verkeersplan niet hebben meegemaakt. Daarnaast zorgde de manier waarop het raadsbesluit was opgeschreven hier en daar voor verwarring: Wethouder Klijmij, nog geen jaar in functie, beloofde beterschap.

Uiteindelijk kon een meerderheid zich vinden in het collegevoorstel om eerst die andere wegen in orde te maken (randvoorwaarden) en tot die tijd de Nieuwe Veerstal te versmallen. En de wethouder kon leven met het voorstel van Gouda Vitaal en de SGP om een paragraaf over de financiering van de tussenstap te schrappen. Begin volgend jaar komt de wethouder met de verdere uitwerking. 

 

 

Tags: Goudse Achtergronden

Weekend Lift


 zaterdag 13:00 uur

Het accent van dit programma ligt op muziek uit de jaren 70 en 80.
Weekend-Lift: hits met de eeuwige jeugd!
Met de vaste rubrieken Kopje Thee met de DJ, iedere week de mooiste lovesong, het weekend weerbericht en de Soulshowclassic.

Radio Gemiva


 zaterdag 19:00 uur

5 DJ’s, waarvan 3 uit het Goudse, verzorgen een gevarieerd programma met muziek en interviews, afgewisseld met nieuwsberichten van de eigen, Goudse nieuwsredactie. In de uitzending op Gouwestad hoor je een samenvatting van de wekelijkse live-uitzendingen.

Golden Oldies Revival


 zondag 13:00 uur

Een nostalgisch muziekprogramma waarin de muziek en de artiesten uit de 50-er, 60-er, 70-er en 80-er jaren centraal staan.
Wekelijks is er een mini-special over een bepaalde artiest, en duiken de presentatoren in oude hitlijsten.

Gouwestad Klassiek


 zondag 20:00 uur

Gouwestad Klassiek brengt klassieke muziek in allerlei vormen.
Opera, operette, religieuze muziek, instrumentaal en gezongen.