Boomfeestdag Oudewater verplaatst naar najaarBoomfeestdag Oudewater verplaatst naar najaar
 
Vanaf 2020 wijkt Oudewater af van de Nationale Boomfeestdag in maart. Het voorjaar en de zomer zijn in Nederland steeds warmer en droger. Dat vergroot de kans dat net aangeplante bomen het niet redden. De gemeente Oudewater wil bomen de beste start bieden en extra nazorg beperken. Daarom is besloten de boomfeestdag te verplaatsen naar het najaar. Het festijn vindt dit jaar plaats in Hekendorp. De gemeente plant in samenwerking met openbare basisschool Goejanverwelle een aantal bomen. Een precieze datum en plan is nog niet bekend.

Waarom is er een Nationale Boomfeestdag?
Ieder jaar is er de Nationale Boomfeestdag van Stichting Nationale Boomfeestdag. Op deze dag planten schoolkinderen bomen. Daarnaast krijgen ze les over het belang van bomen en wat bomen betekenen voor hun leefomgeving. Ze worden geprikkeld om zelf hun steentje bij te dragen aan een duurzame leefomgeving. Zo krijgen kinderen meer kennis, inzicht en begrip voor bomen. Dit doel sluit aan bij de ideeën van de gemeente Oudewater om kinderen meer in aanraking te brengen met de natuur. Daarom ondersteunt de gemeente deze feestdag door hier ieder jaar aan mee te doen.

Duurzaam aanplanten om de kans op uitval te verkleinen
De gekozen datum van de nationale Boomfeestdag sluit niet aan bij de visie van de gemeente op het duurzaam aanplanten van bomen. Als bomen half maart worden aangeplant, is er een grotere kans op uitval. Dat is het gevolg van het veranderende klimaat. Het voorjaar en de zomer zijn steeds warmer en droger en hierdoor neemt kans op uitval van de net aangeplante bomen toe.

De bomen die later in het voorjaar worden geplant hebben onvoldoende tijd om goed te wortelen. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor droogte en kan de boom dood gaan. De gemeente moet dan extra maatregelen nemen, zoals het watergeven van de bomen. Verplaatsen van de boomfeestdag naar het najaar bespaart kosten voor extra zorg én verkleind het risico op het uitvallen van de aangeplante bomen. Meerdere gemeenten maakten al de keuze voor een eigen boomfeestdag in het najaar.

Dit jaar Boomfeestdag in Hekendorp
In het komende najaar worden in de Hekendorp diverse bomen aangeplant in samenwerking met openbare basisschool Goejanverwelle. Een precieze datum en plan is nog niet bekend. De gemeente en de basisschool werken dit in de komende periode verder uit.

Onderwerpen