Expositie 'Fin - Harry Stangenberger en Helmina Schmidt'

    Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie
Achter de kerk 13
2801 JX Gouda
Woensdag t/m zondag
van 12.00 tot 17.00 uur
Toegang gratis

 

 
  Gouda, 14 februari 2019

Fin - Harry Stangenberger en Helmina Schmidt

27 februari 2019 -24 maart 2019

 
Goudse kunstenaar Harry Stangenberger neemt de bezoeker mee in de geschiedenis en het werk van zijn Duitse grootmoeder Helmina Schmidt. Uit haar erfenis ontving hij in 2017 een pakket met onder meer krijttekeningen in gebroken zwarte lijstjes, op de achterkant gesigneerd Helmina S.S. en gedateerd tussen 1932 en 1960. In ‘Fin’ is er speciale aandacht voor foto’s, schilderijen en tekeningen van Helmina Schmidt (1888-1992). Kleinzoon Harry geeft haar werk hiermee een ereplaats en de erkenning die het verdient. Daarnaast is er in de tentoonstelling werk van de kunstenaar zelf te zien.
 
Helmina Smidt kwam als weeskind rond 1920 naar Nederland samen met ongeveer 40.000 andere oorlogskinderen en trouwde met H.S.  Stangenberger, (1874-1939) en kreeg twee zoons.
Harry vertelt over haar: “ Zij was mijn Duitse oma en ik woonde tot 1961 bij haar in Utrecht. Ik herinner me een lichtgevende, beschaafde vrouw die prachtig helder kon zingen. Haar huis hing vol met met zwaar ingelijste fotoportretten van familieleden, foto’s uit het begin van de fotografie, portretten waarvan ik dacht dat het geesten waren. Vaag herinner ik me ook dat er schilderijen waren. Na haar overlijden zijn de schilderijen uit het zicht verdwenen. Ik heb haar nooit zien tekenen, kende er ook geen verhalen over, het kwam uit het niets, uit de hemel zogezegd. Uit een brief blijkt dat ze veel heeft getekend en dat veel van haar werk in de oorlog is verdwenen. Werk wellicht door haarzelf vernietigd, misschien door onophoudelijke zelfkritiek, mogelijk ook uit angst Entartete Kunst gemaakt te hebben."
 
Harry Stangenberger werkt op verschillende formaten, vaak groot. In zijn werken zijn de lagen waaruit het schilderij is opgebouwd duidelijk te zien. Harry schildert in zijn atelier op de bovenverdieping van een oude garage. Behalve schilderen maakt hij daar ook installaties en foto’s, vaak van gevonden voorwerpen, voorwerpen met een verhaal dat door hem verteld kan worden. 
https://harrystangenberger.wordpress.com/

 
Programma
Harry is iedere zaterdag en zondag van 12.00 tot en met 17.00 aanwezig bij de Firma Van Drie, Achter de Kerk 13

 
Zondag 3 maart, 15.00 uur– Opening en film.
Openingswoord door Martijn Junte en vertoning van de film ‘’Problemen der onsterfelijkheid'' gemaakt door HKT.  De film is gedurende de tentoonstelling als video te zien.
 
Vrijdag 8 maart, 20.00 uur - museumRuim1 op 10
Samen met Henri Boere werkte Harry jarenlang aan video’s met beeldend kunstenaars in museumRuim1 op10. De laatste film die in het schaalmodel van Het Ruim - in Museum Gouda - gemaakt is, wordt op deze avond vertoond. Alle video’s van museumRuim 1op10 zijn op YouTube te zien.

 
Met vriendelijke groet,
namens kunststichting Firma Van Drie,

 
www.firmavandrie.nl
         

Onderwerpen