Goudse Scholen in debat in De Goudse Schouwburg

 

Goudse Scholen in debat in De Goudse Schouwburg
 
Moet er een tegeltaks komen in Gouda? Is het goed of slecht om een vrouwenquotum voor politieke kieslijsten in te stellen? Daarover debatteren leerlingen op donderdag 10 oktober bij het Gouds Scholierendebat in De Goudse Schouwburg. De beste debaters en aanstormende talenten van Goudse Waarden, Antonius College, GSG Leo Vroman, Coornhert Gymnasium en Driestar College gaan dan met elkaar in debat.
 
Het toernooi bestaat uit twee niveaus: voor de beginnende leerlingen wordt er in het toegankelijke Lagerhuis-format gedebatteerd, met voor de beste leerlingen de kans om te shinen met een meesterlijke openingsspeech. De gevorderde debaters kunnen zich voorbereiden op het Nederlands Kampioenschap omdat net als daar het “World Schools” format wordt gebruikt. Hierbij heeft ieder team 4 langere speeches waarin het debat moet worden opgezet, op elkaar gereageerd en samengevat. De debatten worden gejureerd door oud-leerlingen, docenten, leerlingen, gemeenteraadsleden en professionele juryleden. De organisatie is in handen van de debatdocenten en -leerlingen van de middelbare scholen, in samenwerking met De Goudse Schouwburg.
 
De scholen vinden het belangrijk dat leerlingen leren om standpunten van beide kanten te bekijken en deze zo goed mogelijk te verwoorden. De leerlingen horen daarom ook pas vlak van tevoren of ze voor of tegen zijn. Regerend kampioen van Gouda is het Driestar College bij de gevorderden en de Goudse Waarden bij de beginners. Het toernooi wordt gehouden in De Goudse Schouwburg van 14:00-19:30 uur, publiek is welkom. Het finaleprogramma begint rond 18.00 uur.
 
Voorstelling over Vrouwenkiesrecht
Aansluitend aan het debat, om 20.30 uur, heeft De Goudse Schouwburg samen met D66 en GroenLinks de voorstelling ‘De Première’ van Eveline van Rijswijk geprogrammeerd in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht. Van Rijswijk vraagt zich in haar onewomanshow af waar toch de eerste vrouwelijke premier blijft. Er zijn nog kaarten voor deze voorstelling te verkrijgen via www.goudseschouwburg.nl

Via de onderstaande link kun je een beeld downloaden van de voorstelling ‘De Première’ van Eveline van Rijswijk die na het scholierendebat bij ons te zien is.
 
https://we.tl/t-BUZ1qH0Nv3

Onderwerpen