Concerten in de Sint Janskerk week 47-2019

 
Nieuwsbrief Muziek in de Sint-Jan Week 47
 
muziekserie
Kamermuziek

Camerata Oude Kerk

Sweelinck, Orlando di Lasso
& Verdelot

 
Zaterdag 16 november, 16.00 uur
Sprekend zingen en zingend spreken is volgens de zangers van Camerata Oude Kerk de beste manier om te omschrijven hoe de vroege barokmuziek uitgevoerd moet worden. Het repertoire van Jan Pzn. Sweelinck leent zich er bij uitstek voor, omdat het lijkt alsof Sweelinck zich ook al bewust was van deze stellingname; zo ‘goed’ is de muziek geschreven. Maar weinig componisten plooien de noten zo over de tekst (en vice versa) als de Amsterdamse meester.

Verder heeft Sweelinck zijn vocale werk overduidelijk geschreven voor kleine, in Amsterdamse salons passende muziekgezelschappen, die toen ook al camerata genoemd werden. Camerata Oude Kerk legt het werk van Sweelinck, om de verschillen te ervaren en te accentueren, naast dat van voorgangers en tijdgenoten uit gans Europa, waaronder Orlando di Lasso (NL/IT), Francesco Guerrero en Tomas Luis de Victoria (SP) en Philippe de Verdelot (FR).
Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk.
Met de Museumkaart, Rotterdampas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.
 
muziekserie
Grote Koren

Toonkunst Gouda

Stabat Mater van Antonin Dvořák


 
Zaterdag 23 november, 20.00 uur 

Het Stabat Mater van Antonín Dvořák (1841-1904). ‘Ik ben maar een eenvoudige Tsjechische musicus’, zei Dvořák vaak, ondanks zijn status als gevierd componist. Hij had een leuk buitenhuisje bij Praag, legde graag een kaartje en hield van duiven en treinen. Naast roem en bewondering werd ook veel verdriet zijn deel. Er wordt gedacht dat het overlijden van zijn drie kinderen vlak na elkaar de diepgelovige componist ertoe hebben aangezet zich in de tekst van het Middeleeuws-Latijnse gedicht Stabat Mater te verdiepen en daarmee in de persoon van Maria, die staande onder het kruis haar smart uit over de gekruisigde Christus.

De beginwoorden zijn Stabat mater dolorosa (‘De moeder stond bedroefd').  Maar tussen alle droeve klanken is er ook ruimte voor opgewekte toonsoorten. Dvořák laat het koor en de vier solisten soms wanhopig en dan weer berustend klinken. Stabat Mater werd een van Dvořáks beroemdste werken. Het is een prachtig voorbeeld van Tsjechische Romantiek met opera-achtige accenten, groots opgezet en soms weelderig getoonzet, met hier en daar zelfs theatrale trekjes.

Toonkunst Gouda biedt het Goudse publiek wederom een avond met bijzonder muzikaal plezier. Met Renate Arends, sopraan, Carina Vinke, alt, Jan-Willem Schaafsma, tenor en Frans Fiselier, bas. Begeleiding door het Holland Kamer Orkest.

Gastdirigent, Leo Rijkaart

Kaarten:
€25 ( €15 tot 18 jaar ) incl. programmaboekje. Vrienden van de Sint-Jan € 22,50.

Kaartverkoop:
Via 
www.toonkunstgouda.nl
bij de kantoorboekhandels Verkaaik (Lange Tiendeweg), Smit (Korte Tiendeweg) en The Read Shop (Winkelcentrum Bloemendaal) en bij de kassa van de Sint-Jan.

Podium Cadeaukaart:
U kunt via de website van toonkunstgouda.nl ook betalen met de 
Podium Cadeaukaart.

Onderwerpen