Website Geschiedenislokaal Midden-Holland gelanceerd!

op Gepost in Regionaal nieuwsWebsite Geschiedenislokaal Midden-Holland gelanceerd!

Op donderdag 6 februari lanceerde het Streekarchief Midden-Holland onder het toeziend oog van een aantal geschiedenisdocenten en andere belangstellenden het nieuwe educatieve platform ‘Geschiedenislokaal Midden-Holland’.

 Geschiedenislokaal Midden-Holland is een website waarop het archief bronnen uit de eigen collectie digitaal beschikbaar stelt voor docenten en leerlingen van het Voortgezet Onderwijs. De website is ingedeeld in thema’s die gekoppeld zijn aan de tijdvakken. Er staan inmiddels al een kleine 250 bronnen online. Deze variëren van perkamenten oorkondes, documenten en foto’s tot oorlogsaffiches en prenten. De bronnen hebben betrekking op de gemeentes Gouda, Krimpenerwaard, Krimpen a/d IJssel, Waddinxveen en Zuidplas.

Corry Cromwijk, projectmedewerker bij het streekarchief, werkte de afgelopen maanden de eerste 8 thema’s uit. ‘We zijn bij een aantal geschiedenisdocenten te rade gegaan welke onderwerpen zij graag terug zouden willen zien. Er bleek veel vraag te zijn voor bronnen bij de historische context ‘Steden en burgers in de lage landen’. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Deze context behandelt de opkomst van steden en burgers in de middeleeuwen en eindigt via de Bourgondische tijd, de Habsburgse Nederlanden en de Opstand in de zeventiende eeuw. Het is heel waardevol én leuk om lokale bronnen bij deze onderwerpen aan te kunnen bieden. Zo verbindt je namelijk de plaatselijke geschiedenis met de nationale en internationale geschiedenis. Op deze manier komt het verleden echt dichtbij’, aldus Corry.

 

Ook actuele historische thema’s, zoals 100 jaar kiesrecht en emigratie zijn er terug te vinden. Dat geldt ook voor de bijzondere collectie oorlogsaffiches van het streekarchief. Bij elke bron staat een korte beschrijving en de stukken die in oud schrift zijn geschreven, zijn zoveel mogelijk voorzien van een letterlijke weergave en soms een hertaling. Corry Cromwijk: ‘We hebben een goede basis gelegd en blijven in samenwerking met docenten het lokaal uitbreiden met nieuwe thema’s en bronnen. Behalve voor docenten en leerlingen is het lokaal de moeite waard voor iedereen die interesse heeft in de regionale geschiedenis.’

 

Het educatieve platform is te vinden op www.geschiedenislokaalmiddenholland.nl

Onderwerpen