Leerlingen van Het Lyceum-havo onderzoeken de Joodse geschiedenis van Gouda

op Gepost in Lokaal nieuwsLeerlingen van Het Lyceum-havo onderzoeken de Joodse geschiedenis van Gouda
 

Afgelopen schooljaar hebben de leerlingen uit de Wereldklas jaar 2 van Het Lyceum-havo een project gedaan in samenwerking met het Streekarchief Midden-Holland en de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) over de Joodse geschiedenis van Gouda.
 
De leerlingen hebben in opdracht van de VEG panelen ontworpen waarop men de geschiedenis van een Joods persoon of een Joodse familie uit Gouda kan bekijken. Hiervoor hebben zij met behulp van Cristel Stolk van het Streekarchief in groepjes onderzoek gedaan in de bibliotheek en op school. Ook hebben zij een bezoek gebracht aan de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23 waar ze van Aalze Veenstra van de VEG nog meer te horen hebben gekregen over de geschiedenis van de Joodse families die tot aan de tweede wereldoorlog in Gouda gewoond hebben.
 
Anouk van der Lubben, docent geschiedenis en Wereldklas: “Natuurlijk vinden wij als school het heel fijn en belangrijk dat onze leerlingen kunnen helpen dit gevoelige, en daarom o zo belangrijke, stuk van de Goudse geschiedenis levend te houden.”
 
De panelen zijn door Het Lyceum-havo afgedrukt zodat zij ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. De Vrije Evangelische Gemeente, eigenaar van de voormalige synagoge in Gouda, wil deze graag gebruiken tijdens Open Monumentendag en de Open Joodse Huizenroute.
 
Op donderdag 30 augustus om 16.00 uur worden de panelen overhandigd aan De Vrije Evangelische Gemeente.  De leerlingen zullen daarbij aanwezig zijn en een aantal van hen zal hier ook iets bij vertellen. 

Onderwerpen