Leerlingen Casimirschool uit Gouda doen mee aan Madurodam Basisschool Debattoernooi

op Gepost in Lokaal nieuws

Leerlingen Casimirschool uit Gouda doen mee aan Madurodam Basisschool Debattoernooi

Op 25 mei strijden zij om de titel ‘Landelijk Basisschool Debatkampioen 2019’.
 
Kunnen tien- tot twaalfjarigen debatteren? Jazeker! Bijna veertig teams van basisscholen uit heel Nederland laten op 25 mei zien dat niet alleen Europese politici maar ook basisschoolleerlingen kunnen debatteren. In de week van de Europese Parlementsverkiezingen laten de leerlingen hun spreekkunsten zien tijdens het Madurodam Basisschool Debattoernooi. De winnaar mag een jaar lang pronken met de titel ‘Landelijk Basisschool Debatkampioen 2019’.
 
Verbinding met de buurt            
Vanuit het hele land reizen leerlingen met hun leerkracht af naar Den Haag om te laten zien hoe overtuigend zij kunnen spreken. Maar dat is niet het enige onderdeel van het debat, het debat motiveert ook om goed te luisteren en om nieuwsgierig te blijven naar ideeën van anderen. Onderdeel van de voorbereiding was bijvoorbeeld om met buurtgenoten in gesprek te gaan over de stelling: ‘Op elke school moet groep 8 jaarlijks een avondmaaltijd koken voor ouderen uit de buurt.’ Zo laten de leerlingen tijdens het debattoernooi hun mondelinge taal- en kritische denkvaardigheid zien én maken ze verbinding met mensen en ideeën buiten hun eigen omgeving.

Opzet dag
Tijdens de debatdag voeren de leerlingen drie debatten, waarin steeds een andere stelling centraal staat. Zij worden tijdens het debatteren beoordeeld op hun presentatie, argumentatie en teamwork. De dag wordt afgesloten met een groot finalespel waarin de diverse scholen samen moeten werken om opdrachten uit te voeren.
 
Organisatie
Dit landelijke debattoernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Deze stichting ontwikkelt al meer dan twintig jaar speelse debatactiviteiten voor scholen die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Madurodam Kinderfonds.

Het Madurodam Kinderfonds steunt projecten waarin kinderen leren empathisch te zijn, te luisteren en een dialoog te voeren, anderen te ontmoeten en je in elkaar te verdiepen. Ook Adessium Foundation, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en gastlocatie Segbroek College in Den Haag steunen het Madurodam Basisschool Debattoernooi.
 

Onderwerpen