Gouwedepot viert 5 jarig jubileum

op Gepost in Lokaal nieuwsGouwedepot viert 5 jarig jubileum

Rondleidingen tussen het erfgoed

Eeuwenoude oorkondes, skeletten, foto’s, kaarten, vonnisboeken en bodemvondsten. Niet het eerste wat je zou verwachten tussen de bedrijven in het Gouwepark. Toch ben je bij het Gouwedepot aan het juiste adres. Hier liggen Goudse archeologische schatten en archivalia uit de regio opgeslagen. Normaal is het Gouwedepot niet toegankelijk voor publiek, maar vanwege het 5-jarige bestaan van het gebouw worden er op zaterdag 30 november speciale rondleidingen georganiseerd. Bezoekers maken tijdens deze rondleidingen kennis met het gebouw en met de bijzondere verhalen achter objecten en documenten die er bewaard worden.

Bewaren
Op 29 november 2014 werd het Gouwedepot officieel geopend. Het nieuwe gebouw voorziet in voldoende ruimte en de beste klimatologische omstandigheden om documenten en objecten voor de toekomst te bewaren. Op twee verdiepingen is plaats voor ruim twintig strekkende kilometer (km1) aan planken en laden. Hiervan is het grootste gedeelte bestemd voor Streekarchief Midden-Holland, gevolgd door het depot van de stadsarcheoloog van Gouda en de archieven van het  Gemeentearchief Alphen. De drie organisaties zijn vanaf het begin de drie hoofdgebruikers van het Gouwedepot en organiseren gezamenlijk het lustrum.

Belangstelling
De belangstelling tijdens de opening 5 jaar geleden was overweldigend. Bijna 400 belangstellenden wisten middels de open uitnodiging de weg naar het nieuwe depot te vinden, veel meer dan verwacht. Uiteindelijk konden 200 belangstelleden deelnemen aan de rondleidingen, soms na een lange wachttijd. Voor het vijfjarig bestaan op 30 november is daarom een andere opzet gekozen. Belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden voor een rondleiding op een vast tijdstip. Er kan worden gekozen uit twee routes, die elk langs drie depots voeren. Medewerkers van de drie organisaties staan daar klaar om te vertellen over de meest bijzondere stukken uit hun archieven en collecties. Ook zijn er enkele ‘verrassingoptredens’ uit het verleden en kan een bezoek worden afgesloten met een mini-fotoshoot.

De rondleidingen zijn op zaterdag 30 november tussen 10:00 en 13:00 uur. De toegang is gratis, wel is vooraf aanmelden verplicht.
Dit kan via de website van het streekarchief: www.samh.nl/lustrum
 

Onderwerpen