Gouda Goed Bezig en Brede School initiatiefnemers Gouds IB netwerkGouda Goed Bezig en Brede School initiatiefnemers Gouds IB netwerk
 

Nieuw lokaal netwerk draagt bij aan optimale ontwikkeling Goudse kinderen op het gebied van gezondheid
 
Gouda Goed Bezig, het Goudse initiatief van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) zorgt voortdurend voor nieuwe samenwerkingen met lokale Goudse organisaties om een gezonde leefstijl bij Goudse inwoners onder de aandacht te brengen.

Samen met Brede school Gouda zetten zij vanaf deze maand een nieuw lokaal netwerk op voor Goudse Intern begeleiders uit het basisonderwijs. Het doel is om elkaar te ontmoeten en waar nodig verbindingen te kunnen leggen vanuit verschillende domeinen: zorg, onderwijs en sport. Donderdag 16 januari was de eerste bijeenkomst met als thema overgewicht bij kinderen signaleren en voorkomen. Wethouder Corine Dijkstra gaf hiervoor de aftrap.

Nieuw initiatief
Het initiatief voor het Gouds IB Netwerk is ontstaan vanuit de samenwerking rondom het Gouda Goed Bezig stroomschema omtrent overgewicht, waarbij het onderdeel ‘signalering’ van groot belang is. Signalering van overgewicht bij kinderen wordt gedaan door professionals, zoals de IB’er (intern begeleiders) in het basisonderwijs. Gouda Goed Bezig heeft samen met Brede School Gouda gekeken welke mogelijkheden er zijn om Goudse IB’ers zo goed mogelijk te informeren om signalen te leren herkennen. Daar is het idee voor een Gouds IB netwerk uit ontstaan, waarvan afgelopen donderdag 16 januari bij SPORT•GOUDA de eerste editie was. De doelstelling van het netwerk is elkaar ontmoeten, informeren, verbinden en ervaringen delen. Naast het thema overgewicht bij kinderen, komen in volgende bijeenkomsten ook andere thema’s aan bod, die de IB’ers gezamenlijk kiezen. Hierbij worden passende gastsprekers uitgenodigd.
 
Informatienetwerk
Deze eerste editie stond in het thema van overgewicht bij kinderen. Een urgent onderwerp, want helaas heeft 1 op de 7 kinderen in Gouda overgewicht. Dieneke Kramer is kinderarts in het Groene Hart Ziekenhuis en heeft samen met de werkgroep Gouda Goed Bezig overgewicht onder Goudse kinderen onder de loep genomen, waaruit het stroomschema is ontstaan. Het stroomschema geeft professionals handvatten om kinderen naar de juiste plek door te verwijzen en geeft inzicht in het Goudse beweeg- en zorgaanbod. Samen met IB’ers is er gekeken hoe overgewicht tijdig gesignaleerd kan worden en wat scholen verder kunnen doen om overgewicht te helpen voorkomen. Ook jeugdarts Jacqueline Kuipers van de JGZ heeft verteld over de rol van de JGZ jeugdartsen en -verpleegkundigen binnen dit onderwerp. Tot slot gaf Hannah Kisjes toelichting over de nieuwe Gecombineerde Leefstijl Interventie Cool2BFit.

Wethouder Corine Dijkstra is enthousiast over het netwerk: “Als gemeente juichen wij dit initiatief toe. Het IB netwerk geeft invulling aan onze wens om  beter samen te werken en meer aandacht te geven aan gezondheid en leefstijl. Goede zorg en ondersteuning is cruciaal, maar een zorgvraag voorkomen is veel beter. Het is mooi dat intern begeleiders  hun krachten bundelen en gaan samenwerken met professionals uit de domeinen zorg en sport. Zo kunnen zorgpunten bij kinderen tijdig worden gesignaleerd en samen met de ouders worden opgepakt.”

Algemene informatie Gouds IB Netwerk Bijeenkomst
Wilt u zich aansluiten bij het Gouds IB netwerk, dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Voor meer informatie neemt u contact op met Aafke van Leeuwen van Gouda Goed Bezig, tel: 0182-590 910,
of Marjan Verhoeven, coördinator Brede School, tel: 0182-527 101.

 
Algemene informatie over Gouda Goed Bezig
Gouda Goed Bezig is het Goudse initiatief van het landelijke JOGG (Jongeren op gezond gewicht) en onderdeel van SPORT•GOUDA. Gouda Goed Bezig zet zich in om Goudse jongeren op gezond gewicht te krijgen en te houden. Door samenwerkingen met lokale partijen aan te gaan, wil Gouda Goed Bezig gezond eten én bewegen voor jongeren gemakkelijker maken.
 
Adres:             Tobbepad 4, 2803 WH Gouda
Telefoon:         0182 510 910
E-mail:             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website:          www.sportpuntgouda.nl/Bewegen-leefstijl/gouda-goed-bezig
Facebook:      www.facebook.com/GoudaGoedBezig/
 

Onderwerpen