Aantal zomer inbraken in Zuid-Holland afgenomenAantal zomerinbraken in Zuid-Holland afgenomen
 
- Het aantal zomerinbraken in de provincie Zuid-Holland is afgelopen zomer met 12,7 procent gedaald ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken.
Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, op basis van de meest recente Politiegegevens. 

 
Ontwikkeling Zuid-Holland
In de zomermaanden juli en augustus van 2018 waren er in de provincie Zuid-Holland in totaal 3.116 inbraakincidenten. Dit waren er 454 minder dan in de zomerperiode van 2017, waarin nog 3.570 keer werd ingebroken. Zuid-Hollanders hebben te maken met een daling van 12,7 procent. Dit is een daling die minder sterk is dan de landelijke trend; die een daling laat zien van 14,1 procent. 
 
Gemeentelijke verschillen
Inwoners van Zuid-Holland hadden vorige zomer over de gehele provincie last van 42,4 inbraakincidenten per 100.000 inwoners. De gemeente Delft heeft te maken met de minst gunstige inbraakcijfers. Hier is het aantal inbraken per 100.000 inwoners 201,5. Ook in Midden-Delfland (175,2),
Gouda
(172,2) en Nissewaard (162,7) wordt er, per 100.000 inwoners, relatief vaak ingebroken. Aan de andere kant van het spectrum hebben de gemeenten Zoeterwoude (0), Hardinxveld-Giessendam (0), Brielle (11,6) en Hillegom (18,2) de beste papieren in de provincie.
 
Voordelen van inbraakpreventie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie voert al jaren campagne middels het ‘Maak het ze niet te makkelijk’ initiatief. Hierbij wordt woninginbraakpreventie onder woningeigenaren en huurders geprobeerd te stimuleren. ‘’Dit doet de overheid bijvoorbeeld door te wijzen op het PKVW-certificaat en de Borg-norm; waarmee, naast veiligheidsvoordelen, ook financiële voordelen gemoeid gaan. Zo krijgen mensen die hun woning degelijk beveiligen, doorgaans korting op hun inboedelverzekering’’, aldus Rianne Veerman - verzekeringsdeskundige bij Independer. 
 

Bekijk alle statistieken van het onderzoek in het dossier zomerinbraken van Independer. 

Onderwerpen