Container huren? Grote verschillen in stoeptax bij Zuid-Hollandse gemeenten

Container huren? Grote verschillen in stoeptax bij Zuid-Hollandse gemeenten
 

Zuid-Hollanders die een gehuurde container op de openbare weg willen plaatsen, zijn in sommige gemeenten een stuk duurder uit dan in andere gemeenten. Dit jaar maakt 61,7 van de Zuid-Hollandse gemeenten gebruik van een ‘stoeptax’, zoals de precariobelasting die gemeenten in rekening kunnen brengen ook wel wordt genoemd. In de andere gemeenten is het plaatsen van een container kosteloos.

Dit blijkt uit onderzoek van
Afvalcontainershop.nl, dat deze tarieven (2018) van alle Nederlandse gemeenten in kaart bracht.
 
Cijfers
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er bij ongeveer de helft (49,7%) van de Nederlandse gemeenten kosten in rekening worden gebracht voor het plaatsen van een container op de openbare weg. Bij alle andere gemeenten (50,3%) is het plaatsen van een container kosteloos. Voor het plaatsen van een container voor een periode van 14 dagen bedragen de kosten dit jaar gemiddeld 35,01 euro.
 
Provinciale verschillen
In het onderzoek is gekeken ook gekeken naar de provinciale verschillen. Inwoners uit de provincie Noord-Holland blijken met een gemiddeld tarief van 56,85 euro het duurste uit te zijn. Groningers betalen met een gemiddeld tarief van 6,85 euro het kleinste bedrag aan stoeptax.
 
In de Zuid-Hollandse gemeenten ligt de stoeptax met een gemiddelde heffing van 34,57 euro net iets lager dan het landelijk gemiddelde. Inwoners van de gemeenten Oud-beijerland (117,80 euro), Wassenaar (130,34 euro) en Brielle (245 euro) zijn in Zuid-Holland het duurste uit om een gehuurde container voor 14 dagen op de openbare weg te plaatsen.

Voor het in kaart brengen van de gemeentelijke tarieven is in eerste instantie gebruikgemaakt van de informatie die op de gemeentelijke websites wordt verstrekt. Bij de gemeenten die deze informatie niet op de website hebben staan, zijn de tarieven per telefoon en/of e-mail opgevraagd.

Alle onderzoeksresultaten staan, inclusief interactieve kaart met de hoogte van de stoeptax per gemeente, gepubliceerd op: https://www.afvalcontainershop.nl/container-stoeptax

Onderwerpen