Basisschoolleerlingen in actie voor buiten spelen: De Kleine Jantje Beton Loterij van startBasisschoolleerlingen in actie voor buiten spelen: De Kleine Jantje Beton Loterij van start
 
Utrecht, 22 mei 2019 – Vanaf vandaag t/m 5 juni komen 23.000 kinderen van ruim 180 basisscholen in Nederland twee weken lang in actie. De lotenverkoop van De Kleine Jantje Beton gaat dan van start. De helft van de opbrengst wordt door de scholen besteed aan spelen en bewegen op en rondom hun eigen schoolplein. Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteund.
 
“Tikkie jij bent ‘m!”
Ook dit jaar kunnen leerlingen van deelnemende scholen niet alleen lootjes via het verkoopboekje verkopen, maar ook online. Handig, voor iedereen die verder weg woont of geen machtiging in wil vullen. De online lootjes worden verkocht via de Tikkie jij bent ‘m! actie: www.jantjebeton.nl/tikkielot
 
Dave Ensberg, directeur-bestuurder van Jantje Beton: “Kinderen vinden het verkopen van lootjes heel leuk. Ze leren hier ook van. En ze vinden het super leuk om kinderen te helpen voor wie buiten spelen minder vanzelfsprekend is. Hoe leuk is het, dat je als ouder je kind kunt helpen, door iedereen in je omgeving uit te nodigen voor Tikkie jij bent ‘m! actie van De Kleine Jantje Beton Loterij. Voor basisscholen is de Loterij ook van groot belang, zeker in deze tijden van financiële schaarste. 13% van de basisscholen in Nederland is ‘arm’. Bijna alle basisscholen begroten voorzichtig en investeren daardoor ook minder in hun schoolpleinen. Dan is de opbrengst van de Loterij een welkom extra zakcentje!”
 
50% van de opbrengst is voor de school
De helft van de opbrengst mogen de scholen zelf besteden aan speelmaterialen voor meer spelen en bewegen op en rondom het schoolplein. De favoriete speelplek van kinderen. In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst hun schoolplein opgeknapt of gave speelmaterialen aangeschaft. Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteunt, zodat meer kinderen meer kunnen spelen. Projecten voor kwetsbare kinderen krijgen hierbij speciale aandacht.
 
De Kleine Jantje Beton Loterij heeft een actieperiode in mei én september.
Scholen kunnen zich inschrijven voor deelname in september via www.jantjebeton.nl/loterij.
 
Belang van buiten spelen
Buiten spelen is noodzakelijk om het kinderbrein te verrijken en spelen is dé manier waarop kinderen dat kunnen doen. Het lijkt vanzelfsprekend, niets is echter minder waar.  Door te spelen krijgen kinderen namelijk de beweging die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. En tegelijkertijd leren ze allemaal belangrijke dingen, zoals vrienden maken, omgaan met tegenslagen en lak hebben aan vervelende mensen. Dingen die later best nog wel eens van pas komen. Uit recent onderzoek van Jantje Beton blijkt dat van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool er meer dan 1 miljoen niet meer dagelijks buitenspelen! Daar doet Jantje Beton iets aan met De Kleine Jantje Beton Loterij. 

Onderwerpen