Walvisprijs 2019 beloont en bekroont historisch onderzoek naar Gouda en regioWalvisprijs 2019 beloont en bekroont historisch onderzoek naar Gouda en regio

De Stichting Vrienden van Archief en Librije wil het onderzoek naar de geschiedenis van Gouda en regio stimuleren. De stichting reikt daarom al sinds 1991 de Ignatius Walvisprijs uit. Elke twee jaar maakt het beste historische artikel kans om deze prijs te winnen. De sluitingsdatum voor het inzenden van nieuwe artikelen voor de Walvisprijs 2019, eindigt op 31 december 2018.

Wie was Ignatius Walvis
Adri den Boer, voorzitter van de Stichting Vrienden van Archief en Librije vertelt van wie de prijs zijn naam heeft gekregen: “Pastoor Ignatius Walvis (1653-1714) is de eerste geschiedschrijver van Gouda. Hij heeft onder andere de Beschryving der Stadt Gouda geschreven, waarin hij een schat aan gegevens heeft nagelaten uit de historie van Gouda. Wiens naam zou beter in aanmerking kunnen komen voor een bekroning van een Goudse of regionale historische studie?”

Geschiedenis van Gouda of de regio
Voor de Walvisprijs komen in aanmerking oorspronkelijke, nog niet gepubliceerde artikelen over de geschiedenis van Gouda en de regio. In het verleden wonnen al interessante studies de Walvisprijs. Zo kreeg Carin Gaemers, nu heel bekend van het Zorgmanifest dat ze samen met Hugo Borst opstelde), in 2002 de prijs met haar artikel over stadsvroedvrouwen in Gouda. Onderwerpen van andere winnende artikelen liepen uiteen van middeleeuwse kloosters tot illegale krantjes uit de Tweede Wereldoorlog.

Iedereen kan meedoen
Iedereen die zich al dan niet in het kader van zijn werk, studie of liefhebberij bezighoudt met historisch onderzoek kan meedoen. Een deskundige, onafhankelijke jury zal alle inzendingen beoordelen. De winnende inzending wordt beloond met een oorkonde en een prijs van € 300,- Tevens zal het winnende artikel worden gepubliceerd in de "Schatkamer", het historische jaarboek van de Vriendenstichting.

Hoe doet u mee?
Uw inzending moet voldoen aan de “aanwijzingen voor de kopij”, die op www.samh.nl/sval te vinden zijn.  Inzendingen moeten vóór 31 december 2018 gezonden worden naar: Stichting Vrienden van Archief en Librije, Klein Amerika 20, 2806 CA Gouda.
Thea van Wordragen, secretaris van de stichting legt uit, waarom dat nog zo ouderwets op papier moet: “Alle inzendingen worden anoniem beoordeeld door de jury”. Op het document mag dus geen enkele verwijzing naar de auteur worden opgenomen!”
Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Onderwerpen