Expositie ‘De binnenwereld van planten’

Expositie ‘De binnenwereld van planten’
 
"Met planten kun je de hele wereld uitdrukken", vertelt kunstenaar en microscopist Rob van Es. Dat kan met schilder- en druksjabloontechniek. Maar ook met microfotografie.” Daarmee is de Delftenaar de laatste jaren erg actief. Planten en kruiden, die hij vaak verzamelt, legt hij onder de microscoop en ontdekt dan verborgen kunstwerken. Die kun je met het blote oog niet zien.  
 
Een serie van deze verborgen kunstwerken laat Rob van Es van 5 oktober tot en met 27 november  zien in ‘De Vlinder’, het gebouw van Stichting Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn.
 
Als jongen van 13 jaar was Rob van Es al bezig met tekenen en schilderen. Na zijn studie Nederlands aan de UvA ging hij les geven op middelbare scholen. De beeldende kunst bleef echter trekken. In 2005 startte hij met exposeren van zijn schilder- en sjabloondrukwerken. Zijn interesse in microscopie, gaf hem inspiratie tot een geheel andere kunsttechniek: microfotografie.
 
Logische aanvulling
“Een logische aanvulling op mijn andere werk”, vindt Van Es. “Botanische onderwerpen lenen zich bij uitstek voor microscopische observaties. Planten zijn mooi, maar van binnen zijn ze soms nog mooier. Takjes, blaadjes, een kluit gras. Buiten hun dagelijkse context zijn het abstracte vormen die spannend en verwarrend zijn. Het gaat daarbij om doorsnedes van slechts één cel dik. Je kan er van alles in zien, zonder dat je direct weet waar je echt naar kijkt. Het is gewoon raadselachtig.”
Rob is ook aangesloten bij  het Nederlands Genootschap van Microscopie.
 
Workshop
Van Es wil graag mensen zelf  kennis laten maken met de boeiende wereld van plantencellen. Op zondagmiddag 3 november geeft hij een workshop in het bezoekerscentrum De Veenweiden. Met behulp van microscoop en allerlei hulpmiddelen maken de deelnemers micro-preparaten van plantencellen. Al doende leer je met de microscoop om te gaan. De preparaten krijgen je als souvenir mee naar huis.
 
De expositie is gratis te bezichtigen op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum De Veenweiden. Zie voor nadere informatie over de workshop www.bc-deveenweiden.nl/agenda   

Gerelateerde artikelen

Onderwerpen