Een goede collectieve zorgverzekering wordt steeds belangrijker

Een goede collectieve zorgverzekering wordt steeds belangrijker
 
In de media verschenen de afgelopen dagen diverse artikelen over zorgcollectiviteiten. Zo zou een zorgcollectiviteit minder gunstig zijn voor verzekerden. Compleet onjuist, menen Bas van Twillert, directeur van Heilbron Assurantiën en Jan-Pieter Cnossen, directeur zorgverzekeringen van dezelfde organisatie. “Goede zorgcollectiviteiten zijn nu juist belangrijker dan ooit.”
 
 “Er is nog  onduidelijkheid wat betreft de veranderingen rondom de collectieve zorgverzekeringen”, begint Cnossen. “Er zijn in principe twee belangrijke veranderingen: de maximale korting op de basisverzekering wijzigt van tien naar vijf procent. Dit geldt dus niet voor aanvullende verzekeringen. Daarnaast moeten verzekeraars aangeven welke zorginhoudelijke afspraken met een bepaalde collectiviteit zijn gemaakt. De collectiviteiten worden nu nog meer gericht op zorginhoudelijkheid. Dat betekent dat werkgeverscollectiviteiten extra dekkingen of diensten hebben die in het belang zijn van werknemers. De extra of aangepaste dekkingen sluiten aan bij de doelgroep.”
 
Zorginhoudelijke afspraken
Waar in de media het continu gaat over de (dalende) kortingen, daar leggen wij graag de nadruk op de vergoedingen en de inhoud van de verzekeringen. “Het is voor iedereen elk jaar weer belangrijk om te kijken welke basis- en eventueel aanvullende verzekering het beste bij hem of haar past”, reageert Van Twillert. “Wij leggen bij onze relaties de nadruk op de beste voorwaarden en vergoedingen van een verzekering. Ik las ergens een quote dat collectief verzekerden te ruim verzekerd zijn. De indruk wordt hiermee gewekt dat ze geen keuze hebben. Dat klopt natuurlijk niet. Het lijkt nu alsof je via je werkgever geen losse basisverzekering of eenvoudige aanvullende verzekering kunt afsluiten. Dat kan natuurlijk ook gewoon. En de zorginhoudelijke afspraken gelden ook dan voor de werknemer.”
 
Premie vs. goed advies
Ook Cnossen begrijpt dat voor consumenten de zorgpremie een afweging kan zijn in de keuze voor een bepaalde zorgverzekering. “Premie is en blijft altijd belangrijk bij het afsluiten van een zorgverzekering, maar gelukkig wordt het belang van goede voorwaarden en vergoedingen op de specifieke situatie van de werknemer steeds belangrijker. Het is een geruststelling wanneer een werkgever het goed voor je geregeld heeft. We worden ouder, moeten langer kunnen doorwerken en daar hebben de werkgever en de werknemer een verantwoordelijkheid in.

En daar zit precies het belang van een goede collectieve zorgverzekering. De zorgkosten stijgen jaarlijks. Een goede collectieve zorgverzekering, met de juiste zorginhoudelijke afspraken en aandacht voor preventie, zorgt ervoor dat werknemers langer vitaal kunnen doorwerken. Dat gaat de stijging van eventuele zorgkosten tegen. Goede voorwaarden, zorginhoudelijke afspraken en intermediair advies dragen bij aan  het beheersbaar houden van die kosten.”
 

Onderwerpen