Plaatsing slechtvalkenkast in Eendragtspolder en natuurexcursie op 9 juliPlaatsing slechtvalkenkast in Eendragtspolder en natuurexcursie op 9 juli

Op 9 juli om 16.00 uur plaatst Tennet op verzoek van Recreatieschap Rottemeren een slechtvalken­kast bovenin een hoogspanningsmast in het nieuwe recreatiegebied Hennipgaarde in Zevenhuizen.

Aansluitend organiseert Natuur- en Vogelwacht Rotta er een natuurexcursie.
De activiteit start om 16.00 aan de voet van de hoogspanningsmast in de Hennipgaarde en eindigt rond 17.00 uur.
Opgeven is niet nodig, de excursie is gratis.
 

De slechtvalk is een grote roofvogel. In de Eendragtspolder zien we hem zo nu en dan, vooral ’s winters, dankbaar gebruik makend van hoogspanningsmasten als uitkijkpost. Slechtvalken broeden ook graag op grote hoogte. Vandaar dat er nu in de hoogspanningsmast een nestkast wordt opgehangen. We hopen dat we deze valk daardoor vaker in onze regio zien. Slechtvalken jagen niet dicht bij hun nest, maar in een straal van 1 tot wel 80 kilometer. In open terrein jaagt deze valk op allerlei vogels, in grootte uiteenlopend van mus tot gans, en vangt er één per dag. Op jacht naar prooi kan hij in duikvlucht een snelheid van 390 kilometer per uur bereiken. Hiermee is de slechtvalk het snelste dier ter wereld.

Programma
De excursie begint om 16.00 uur met de feestelijke plaatsing van de nestkast in de hoogspanningsmast in de Hennipgaarde, gelegen in de Eendragtspolder. Dit gebeurt in het bijzijn van Daan de Haas, de nieuwe bestuurder van Recreatieschap Rottemeren, en Hans Sanders, voorzitter van Natuur- en Vogelwacht Rotta. Onder begeleiding van Rotta en Stichting Natuurpolders kunt u daarna kennis maken met de nieuwe natuur in dit bloem- en vogelrijke gebied. Kijk voor bereikbaarheid en parkeren op facebook.com/hennipgaarde bij ‘info’. U hoeft zich niet op te geven voor de excursie.  

Biodiversiteit
De plaatsing van de slechtvalkenkast is één van de maatregelen om de natuur in het Rottemeren­gebied te verrijken. Het is onderdeel van het project Biodiversiteit van het Recreatieschap Rottemeren en is mede mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland.  

Onderwerpen