Primeur voor IJsclub Vooruitgang BergambachtPRIMEUR VOOR IJSCLUB “VOORUITGANG”

 
IJsclub “Vooruitgang” zal definitief een 400 meter ijsbaan gaan neerleggen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de grootste ijsvereniging van Nederland.

Dat werd donderdagmiddag 12 juli bekend gemaakt tijdens een succesvolle persconferentie in het clubhuis van de ijsclub.

 
De persconferentie werd afgetrapt door de voorzitter van de Jubileumcommissie, Bert Timmerman, die het goede nieuws mocht brengen. “Het is voor het eerst dat een schaatsvereniging op eigen kracht een 400 meter ijsbaan weet te realiseren in Nederland,” vertelt een apetrotse Bert Timmerman. Ammerstol is straks, na Rotterdam en Amsterdam, de 3e plaats in Nederland met een 400 meter ijsbaan. “We zijn ontzettend trots dat wij als schaatsvereniging een droom van deze proporties kunnen laten uitkomen,” vult Jan den Ouden aan. Jan den Ouden is erelid van de club en bedenker van het plan en is blij dat vandaag eindelijk het hoge woord eruit is.
 
Joint effort
De realisatie van de 400 van Ammerstol is het resultaat van een intensieve samenwerking van veel betrokken partijen en professionals. De “Vooruitgang” benaderde in januari Organisatieburo Grand Canyon naar aanleiding van het succes van de Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis. “Een prachtkans die we met beide handen hebben aangepakt!” zegt Remko van der Hammen enthousiast. “Voor een dergelijk groot en ambitieus project is het echter noodzakelijk om met de juiste partijen aan tafel te gaan en daarom hebben we direct Ice-World en Aggreko bij de plannen betrokken.” Samen is de haalbaarheid van het project in kaart gebracht en een plan opgesteld om het voor elkaar te krijgen.
 
Team van professionals en realisten
Herman Gruijters van Ice-World Benelux sprak uitgebreid over de komst van de 400 meter baan. “Het lijkt misschien eenvoudig, maar bij het realiseren van een dergelijke ijsbaan komt veel kijken. Je hebt de luxe van een prachtige omgeving en een betonnen vloer van de ijsclub die zich uitstekend leent voor de 400 meter baan, maar dan ben je er nog niet.”

Je moet rekening houden met de weersomstandigheden in oktober en daarnaast ligt er bij alle partijen een grote focus op duurzaamheid. “Je wil niet een dergelijk project met liters diesel gaan werken, daarom hebben we samen met onze partners Ecovolt en Aggreko een slim plan uitgewerkt waarbij de baan volledig op vaste stroom kan draaien. Ice-World is al jaren voorloper op het gebied van kunstijsbanen en heeft inmiddels bijna overal ter wereld ijsbanen gelegd. Dan zou een ijsbaan in een klein Hollands dorpje toch een koud kunstje moeten zijn?
 
400 meter schaatsplezier
De 400 meter ijsbaan biedt geweldige mogelijkheden. In eerste instantie natuurlijk voor de leden en schaatsliefhebbers uit het hele land. Er wordt echter ook veel tijd gereserveerd om de leerlingen van basisscholen in de Krimpenerwaard te laten schaatsen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het enthousiasmeren van de jeugd.

Helemaal bijzonder is het dat de KNSB al heeft toegezegd om enkele nationale schaatswedstrijden in Ammerstol te laten plaatsvinden.
Zo zal er naast regionale wedstrijden een landelijk Mass start competitiewedstrijd plaatsvinden en achter de schermen wordt er hard gewerkt om ook een marathon te organiseren.
 
125-jarig jubileum
Dit jaar bestaat IJsclub “Vooruitgang” maar liefst 125 jaar. Door de jaren heen heeft de vereniging laten zien dat het weliswaar gevestigd is in een klein dorp, maar dat de ambities van de club verre van klein zijn. Al sinds de oprichting van de club werd er groots gedacht en werden dromen en ideeën gezamenlijk gerealiseerd.

Er werden percelen grond aangekocht, een clubgebouw gebouwd en een betonnen 400 meter baan neergelegd. Zo groeide de club in 125 jaar naar bijna 2.500 leden, en dat in een dorp met 1.580 inwoners. Daarmee is de ijsclub één van de grootste schaatsverenigingen van ons land. IJsclub “Vooruitgang” staat er al jaren om bekend om als één van de eerste natuurijs te hebben. Dit jaar zijn ze er wel heel vroeg bij, want dit jaar kunnen schaatsliefhebbers in oktober al buiten schaatsen!

Kerngegevens

 • Data
 • Woensdag 3 t/m zondag 28 oktober = 26 dagen
 • Herfstvakantie Regio Noord en Midden: 20-28 oktober
 • Herfstvakantie Regio Zuid: 13-21 oktober
Openingstijden (ruim 300 uur geopend)
 • Maandag t/m donderdag       09.00 – 21.00 uur
 • Vrijdag en zaterdag              09.00 – 23.00 uur
 • Zon- en feestdagen              10.00 – 21.00 uur
Entreeprijzen
 • Entree IJsbaan                                       €   5,50
 • Schaatshuur                                          €   2,00
 • 10-rittenkaart                                        € 46,75
 • Abonnement                                          € 49,50
 • Voor leden van de IJsclub komen voordelen, dus direct hierbij een oproep om lid te worden van deze fantastische IJsclub
 

Onderwerpen