Twijfels over biomassacentrale WaddinxveenTwijfels over biomassacentrale Waddinxveen

GroenLinks ziet het verbranden van hout (biomassa) om elektriciteit op te wekken niet als een duurzaam alternatief voor kolen, olie en gas. De partij heeft de provincie Zuid-Holland daarom gevraagd of de bouw van een biomassacentrale op het terrein van het composteringsbedrijf Wargo in Waddinxveen kan worden voorkomen.
 
Statenlid Robert Klumpes (GroenLinks): op dit moment klagen veel omwonden al over geurhinder van de composteerder, wij zijn bang dat de overlast in het gebied alleen maar gaat toenemen als een biomassacentrale wordt gebouwd en in gebruik genomen. Ook komt bij het verbranden van biomassa fijnstof vrij, wat slecht is voor de gezondheid. Daarbij komt dat biomassa in onze visie geen duurzame energie is. Bossen moeten worden gekapt en het transport van het hout kost ook veel energie. Er zijn veel betere alternatieven beschikbaar, zoals windmolens en zonnepanelen. Wij hebben daarom grote vraagtekens bij dit plan.
 
GroenLinks heeft schriftelijk aan het college in Zuid-Holland gevraagd of de bouw van de biomassacentrale in Waddinxveen kan worden tegengehouden, omdat de provincie over de vergunningverlening voor dit soort activiteiten gaat.  

 

Onderwerpen