Weernieuws Voor regio Gouda

Weernieuws Voor regio Gouda


Weersverwachting voor Gouda e.o.
Opgesteld door Jan Willem de Wit (Meteo Gouda)
Maandag 19 maart om 09.00 uur.


 

Laatste dag van de astronomische winter verloopt koud!

 

De zon schijnt vandaag uitbundig. Soms is er een dun veld met sluierbewolking boven Gouda waarneembaar, maar daar heeft de zon geen hinder van. In de ochtend vriest het licht. Vanmiddag wordt het maximaal 4°C, maar door de matige tot vrij krachtige noordoostenwind voelt het een stuk kouder aan. In de nacht naar dinsdag vriest het opnieuw licht en is er kans op gladheid door opvriezing. Morgen, op de eerste dag van de astronomische lente wordt het met 7 graden Celsius zachter dan vandaag. Zon en wolken wisselen elkaar af. Vanaf woensdag is het overwegend bewolkt en stijgt de kans op neerslag in de vorm van buien.

Vanochtend is het zonnig en vriest het licht. Het vriest een graad of 2 en de gevoelstemperatuur ligt rond -6°C. Soms is er een dun veld met sluierbewolking boven Gouda waarneembaar, maar daar heeft de zon geen hinder van. Aan het eind van de ochtend ligt de temperatuur rond het vriespunt. De noordoostenwind is overwegend matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Vanmiddag stijgt de temperatuur boven het vriespunt en de maxima liggen op het warmste moment van de dag rond 4°C. Er waait een matige noordoostenwind (3 tot 4 Beaufort) en maakt het voor het gevoel een stuk kouder. Maar van een snijdend koude wind zoals afgelopen weekend, daar is geen sprake meer van. De zon schijnt uitbundig boven het Groene Hartgebied.

Vanavond is het nog geruime tijd onbewolkt en helder. De temperatuur daalt in de loop van de avond onder het vriespunt (circa -2°C). Rond middernacht neemt vanuit een noordelijke richting de bewolking vrij snel toe. De iets afzwakkende wind krimpt en gaat uit noordelijke richtingen waaien.

In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking alsmaar verder toe en kan er tijdelijk een beetje lichte regen vallen! De temperatuur loopt dan weer licht op. De noordenwind is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort. 

In de vroege dinsdagochtend ligt de temperatuur onder een bewolkte hemel in de Goudse regio rond +2 graden Celsius. Er waait een matige noordenwind (3 Beaufort).

Dinsdag is het in eerste instantie bewolkt, maar het blijft droog. Dinsdagmiddag klaart het breed op en zijn er flinke perioden met zon. Het wordt gevoelig zachter met maxima rond 7 graden Celsius. De noordenwind heeft een vlagerig karakter en waait zwak tot matig, windkracht 2 tot 4 Beaufort. Windvlagen tot 45 km./uur.

Dinsdag 20 maart om 17.15 uur begint de astronomische lente van 2018! De zon staat dan kaarsrecht boven de evenaar. Dag en nacht zijn dan overal op de wereld ongeveer even lang. In ons land duurt de dag waarop de lente begint ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Deze verschillen zijn het gevolg van de tijdstippen van opkomst en ondergang van de zon. Deze tijdstippen hebben betrekking op de bovenrand van de zon. Bovendien is de zon door breking van stralen in de atmosfeer nog kort zichtbaar terwijl zij in werkelijkheid al onder is. Vaak wordt gedacht dat de lente begint op 21 maart. Dit is niet zo. Sterker nog, alle komende jaren tot en met 2101 begint de astronomische lente niet op 21 maart, maar op 20 maart. In sommige jaren, zoals 2044 en 2048 begint de lente zelfs al op 19 maart.

Woensdag is het overwegend bewolkt. Van tijd tot tijd kan er (mot)regen uit de bewolking vallen, maar grote hoeveelheden neerslag worden niet verwacht door de weermodellen. In de vroege ochtend en de late avond is er ook een kans op natte sneeuw. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind (2 tot 3 Beaufort) en met hooguit 7 graden Celsius voelt het waterkoud aan. 

Donderdag is het eveneens waterkoud, de maximumtemperatuur komt vrijwel nergens in het Groene Hart boven 6 graden Celsius uit. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind (2 tot 4 Beaufort). Het is de gehele dag bewolkt, de zon krijgt geen kansen om door de bewolking heen te breken. In de middag zijn windvlagen tot 40 km./uur mogelijk.

Vanaf vrijdag draait de wind naar het zuidwesten en stroomt aanmerkelijk zachtere lucht ons land binnen. De temperatuur stijgt vrijdag naar een maximum van 9 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen.

In het volgend weekend (als de zomertijd van 2018 ingaat) kan het op uitgebreide schaal 12 of 13 graden Celsius worden in het Groene Hartgebied. Daarbij hebben we te maken met uitgestrekte  wolkenvelden en slechts af en toe wat ruimte voor de zon. De kans op neerslag neemt geleidelijk toe, maar grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht. In de nachten ligt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt.

Alle weerkundige metingen van diverse Goudse weerstations zijn te volgen op:

http://www.meteo-gouda.nl/weerstations-vergelijk.php

De metingen worden iedere 5 minuten ververst.

 

 

 


Neerslagverwachting voor de komende 3 uur!

Sneeuwradar verwachting voor de komende 3 uur

Legenda: Blauw is regen, Geel is natte sneeuw, Oranje is sneeuw!

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

  Neerslag verwachting voor Gouda

 

Weerpluim:

De komende nachten verlopen zeer koud voor de tijd van het jaar. In de loop van de week wordt het geleidelijk minder koud! Komend weekend maximumtemperaturen rond 12 of 13 graden Celsius!
Weerpluim temperatuur

 

 

 

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim

 

Kans op vorstdag of ijsdag!

Temperatuur

 

Kans op sneeuw!

Sneeuwdek

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda: 

Van 11 tot en met 20 maart:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 10,2 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 2,6 graden.

Normaal valt er 18,4 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 41,6 uur.

 

Van 21 tot en met 31 maart:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 11,1 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 3,1 graden.

Normaal valt er 26,8 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 42,2 uur.

 

 

 

 

 
 

Onderwerpen