Het weer in de regio Gouda

Opgesteld door Jan Willem de Wit op dinsdag 20 augustus 2019 om 19.30 uur.
 

De komende dagen wordt het steeds zonniger!

Vanaf het weekend zonnig en zeer warm!

 

De stroming is in onze omgeving westelijk. Een hoogtetrog, om 17.00 uur gepositioneerd boven het centrale deel van de Noordzee trekt in oostelijke richting. Ten noorden van de 54e breedtegraad bevindt zich momenteel een occlusie, deze blijft de komende 24 uur boven Denemarken slepen. Aan de grond breidt een uitloper van het Azoren-hogedrukgebied zich uit boven Frankrijk. Het zwaartepunt van de hoge druk komt na verloop van tijd boven Polen te liggen, waardoor de stroming in onze regio zuidwestelijk wordt. Een zwak warmtefront trekt woensdag overdag over de Noordzee iets ten noorden van de 54e breedtegraad oostwaarts. In de nacht naar donderdag volgt het koufront, deze is ietwat actiever, maar neerslag valt er niet.

Een gordel van hogedruk strekt zich vanaf donderdag uit vanaf de Atlantische oceaan naar de Baltische Staten. Deze gordel koerst langzaam oostwaarts, waarna lagedrukgebieden dichterbij kunnen komen. Al spoedig volgt echter een nieuw hogedrukgebied, deze trekt richting de Britse Eilanden. Door deze situatie kunnen storingen het westen en noordwesten van Europa niet of nauwelijks bereiken.


Vanavond klaart het vanuit een westelijke richting steeds verder op en na verloop van tijd zullen de aanwezige wolken geleidelijk verdwijnen door het wegvallen van de convectie. Tot zonsondergang wordt het dan ook steeds zonniger. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en west en is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort.

In de nacht naar woensdag is het helder. In het Groene Hartgebied daalt de temperatuur naar minima rond 8 graden Celsius in de Goudse regio. Met name in de polders en natuurgebieden rondom Gouda kunnen bij weinig wind en door de sterke afkoeling nabij het aardoppervlak vanwege de heldere hemel mistbanken ontstaan. In het uiterste westen van het Groene Hart liggen de minima rond 10 graden Celsius door invloed van de Noordzee, de kans op mist is daar kleiner. Er waait een (zeer) zwakke wind, windkracht 1 à 2 Beaufort uit zuidwestelijke richtingen.

Morgen begint de daglichtperiode zonnig en de lokale mistbanken lossen door een snel stijgende temperatuur spoedig op. In de tweede helft van de ochtend zijn er naast zonnige perioden ook stapelwolken in het regionale luchtruim aanwezig. De kans op een lokale bui is uiterst klein. Er waait een zwakke wind, windkracht 2 Beaufort uit zuidwestelijke richtingen.

In de Goudse regio wordt het in de middag maximaal 22 graden Celsius. Aan de lijzijde van het Reeuwijkse plassengebied is het met een maximum van een graad of 21 een fractie koeler. Dit heeft te maken met het enigszins verkoelende effect van de watertemperatuur. Er waait een (zeer) zwakke wind, windkracht 1 à 2 Beaufort uit zuidwestelijke richtingen. Doordat er weinig wind staat zal het vrij warm aanvoelen buitenshuis. Verder is er een afwisseling van zon en convectieve bewolking (stapelwolken).

Woensdagavond klaar het breed op door het wegvallen van de convectie en kan men nog tot zonsondergang van de zon genoten worden. In de nacht naar donderdag daalt de temperatuur naar circa 11 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. Zeer lokaal kan er grondmist of slootmist gevormd worden. De wind ruimt via het noorden naar het oosten en blijft onveranderd (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Donderdag schijnt de zon uitbundig en dan is het ook in de middag stralend zonnig. Het blijft daardoor droog en het wordt een fractie warmer dan op woensdag. In de Goudse regio wordt het circa 23 graden. In het Reeuwijkse plassengebied blijft het wederom een graad koeler. Er waait een (zeer) zwakke wind, windkracht 1 à 2 Beaufort uit zuidelijke richtingen tussen zuid en west.

Vrijdag schijnt de zon opnieuw uitbundig en wordt het met 25 graden Celsius zomers warm. Er waait een (zeer) zwakke wind, windkracht 1 à 2 Beaufort uit zuidwestelijke richtingen. In de avond draait de wind naar het noordoosten en blijft (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

In het weekend stijgt de temperatuur naar om en nabij 27 graden Celsius. In het Goudse centrum kan het zondag met 29 graden Celsius bijna tropisch worden. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden met sluierbewolking. De lucht zal dus over het algemeen niet strakblauw zijn. Het blijft droog. Er waait een zwakke oostenwind met een kracht van 2 op de schaal van Beaufort.

Ook na het weekend houdt het warme en zonnige weer aan. Maandag en dinsdag liggen de maxima rond 28 graden Celsius. Volgende woensdag en donderdag kan het tropisch worden met temperaturen tussen 30 en 32 graden Celsius. De nacht van woensdag naar donderdag kan mogelijk tropisch verlopen, dat wil zeggen dat de minima niet onder 20 graden Celsius uit gaan komen.


Voor de actuele weerdata in Gouda:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderwerpen