Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

GA 'Gemeente help ons' vragen bewoners met A12-overlast

op . .

geluidswal A12 met gaten KL
Scherm met gaten langs de A12

'Gemeente help ons in de strijd met Rijkswaterstaat over tegengaan van geluids- en fijnstofoverlast van de A12 in onze wijk.' Dat vroeg Astrid Zwaan woensdag als vertegenwoordiger van groep omwonenden bij het aanbieden van een petitie aan college en gemeenteraad. Het stuk is meer dan 1750 keer ondertekend door Gouwenaars en Reeuwijkers en wordt binnenkort ook aangeboden in de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk. 'Ons is contact met Rijkswaterstaat niet gelukt. We hopen nu op uw daadkracht.' Wethouder Klijmij heeft inmiddels laten weten dat zijn ambtenaren in gesprek gaan met Rijkswaterstaat.

Het probleem is niet nieuw en wordt al meer dan veertig jaar door wisselende bewonerscomité's in Plaswijck en Bloemendaal aangekaart. Er kwamen geluidsschermen langs de A12, maar die helpen maar ten dele: een deel is weggezakt of er ontbreken stukken. Op twee plekken - bij de op- en afrit en bij het tankstation - staan overigens helemaal géén schermen. Er waren ooit plannen voor een nieuw geluidsscherm, in 2004, maar daar is nooit meer iets mee gedaan.

Volgens Zwaan is het een serieus probleem, dat al veel te lang speelt. Bewoners verhuizen, zoals enkele actievoerders van het vorige bewonerscomité, of kunnen niet meer met de ramen open slapen en niet meer lekker in de tuin zitten vanwege het constante geraas van de snelweg en alle fijnstof die vrijkomt. Zwaan deed haar verhaal in Wie Kent Gouda, samen met Wim van Beek, die als actievoerder van het eerste uur bij het probleem betrokken is. 

Scherm sterk verouderd
Bewoners sturen al vijf jaar brieven aan Rijkswaterstaat over het fijnstof en de haperende geluidswering. 'Die staat er nu al zo'n zeventien, achttien jaar en is - los van de gaten - volgens de huidige normen veel te laag', zegt Zwaan. Rijkswaterstaat heeft de zaak nog steeds in behandeling. Wat de bewoners betreft 'we zijn niet alleen van de klachten' worden gaten gedicht, de schermen verhoogd en ook de stukken waar nu niks staat van schermen voorzien.

A12 parkeerplaats bij tankstation zonder geluidswal
De parkeerplaats bij tankstation De Andel heeft geen geluidsscherm

Rijkswaterstaat laat op haar beurt in een brief aan de bewoners weten dat het probleem op de kaart staat. 'Elke bewoner krijgt dezelfde brief', vertelde Astrid in de uitzeending.Maar er zou geen sprake zijn van 'dreigende overschrijdingen' van geluidsnormen, daarom ziet ze niets in verhogingen van de schermen. Nieuw 'stiller' asfalt zou uitkomst moeten bieden, dat zou het geluid met zo'n twee decibel moeten verlagen. De brief is van 2021. Wanneer dat asfalt er komt? Er wordt  gesproken over een verbreding van de A12 ter hoogte van Gouda, maar door geldgebrek is die doorgeschoven naar op zijn vroegst 2025.

Wethouders als breekijzer
De hoop van de bewoners is nu gevestigd op wethouder Michel Klijmij-van der Laan (GroenLinks) en zijn collega uit Bodegraven-Reeuwijk, die de petitie binnenkort ook krijgt. Mogelijk kunnen zij een breekijzer zijn om Rijkswaterstaat te dwingen tot actie. Daar wil Klijmij wel aan meewerken. 'Rijkswaterstaat wil een deel van de A12 aanpakken en opknappen. En dan komen ze ook bij ons langs. Dat geeft de gelegenheid om een gesprek te voeren'. Hij heeft zijn ambtenaren inmiddels op Rijkswaterstaat 'afgestuurd' vertelde hij Astrid Zwaan vrijdag telefonisch.

Ook op het punt van fijnstof ziet hij mogelijkheden: 'Als gemeente Gouda hebben wij het schone luchtakkoord ondertekend, daarmee zijn we bezig met het terugdringen fijnstof, dat sluit hierbij aan'. Ook de gemeenteraad staat positief tegenover het verzoek van de bewoners. 'Zodra we een kans zien om aandacht te vragen voor uw overlastproblemen zullen we dat zeker niet laten, zeker gezien het verleden', zegt raadslid Egbert Jan Kuijlaars, die de petitie samen met Klijmij in ontvangst nam.
Egbert Jan Kuijlaars, Astrid Zwaan en Michel Klijmij - Van der Laan
vlnr: Egbert Jan Kuijlaars, Astrid Zwaan en Michel Klijmij

Tags: Goudse Achtergronden