Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Toch vijf Gouwe Huse voor overlastgevers in Oostpolder (GA)

op . .

Het Gouds stadsbestuur blijft bij het plan om vijf tijdelijke woningen voor overlastgevers te bouwen in de Oostpolder. Wel is besloten om actief te blijven zoeken naar een andere, permanente locatie en dat de nu uitgekozen plek aan de 2e Moordrechtse Tiendeweg na tien jaar weer natuurgebied kan worden. Wethouder Corine Dijkstra: 'Als gemeente zijn wij er verantwoordelijk voor dat deze oplossing veilig en verantwoord is voor de omgeving. Dat vraagt om intensieve inzet en begeleiding van ons, samen met het Leger des Heils, Bemoeizorg, handhaving en omwonenden.' Het buurtcomité dat ageert is ‘teleurgesteld. Ons vertrouwen in dit college is tot een dieptepunt gedaald’, aldus Remco Schoonderwoerd.

'Gouwe Huse', zoals de vijf woningen worden genoemd, zijn voor Gouwenaars die elders in de stad overlast geven. Er komt ook een een ruimte voor een beheerder en er is begeleiding door het Leger des Heils. De situatie is volgens het college dermate nijpend, dat niet-bouwen nu, 'de leefbaarheid elders in de stad aantast en mensen misschien op straat gaan slapen', aldus het college.

Woonwethouder Rogier Tetteroo: 'Geen enkele locatie scoort een 10. Twee jaar na de komst van de Gouwe Huse gaan we opnieuw op zoek naar een andere locatie. En doet zich in de eerste twee jaar een kans zich voor op een andere passende locatie, dan benutten we die.'

oostpolder gouwe huse


De voorwaarden zijn toegevoegd na bezwaren van een deel van de gemeenteraad en omwonenden tegen deze locatie in een natuur- en recreatiegebied. Andere argumenten waren onder meer: te dicht op bestaande woningen, niet prikkelarm genoeg voor de doelgroep en de vrees dat het plan niet-kostendekkend zou zijn.

Bezwaren niet gehoord
Dat er gezocht gaat worden naar een andere locatie is 'een zoethoudertje', zegt Remco Schoonderwoerd van het buurtcomité van de 2e Moordrechtse Tiendeweg. Het comité heeft naast bezwaren vorige maand meerdere locaties aangedragen, die allemaal te licht zijn bevonden. Hij noemt het toch doorgaan van de plannen ‘ongehoord’, net als het hele besluitvormingsproces.

Omwonenden en gemeenteraad wezen eerder op de mogelijke kostenoverschrijding in een toch al kostenverslindend zorgsysteem. Ook het college zelf zet kanttekeningen bij de kosten maar vindt het geen reden om ‘de doelgroep onnodig lang te laten wachten'. Het zoeken naar een andere locatie en het mogelijk na twee jaar verhuizen van de woningen levert nog extra kosten op.

Overlast elders neemt af
Andere argumenten tegen het plan zijn onder meer: de huizen komen te dicht op bestaande woningen en de omgeving met is niet prikkelarm genoeg voor de doelgroep.

Dat de beoogde bewoners, die kampen met meervoudige problemen, mogelijk na twee jaar weer moeten verhuizen, noemt Johanna van den Andel van het Leger des Heils ‘niet optimaal’. Zij wijst er nogmaals op door de bouw van de huizen hier de overlast op andere locaties in de stad zal afnemen. Dat is de ervaring met dergelijke huizen in andere gemeenten.

Ruimtelijk onderzoek
Om volgend jaar te kunnen gaan bouwen, moet er eerst nog een ruimtelijk onderzoeken worden gedaan. Dat is nodig, ook al gaat het om een vergunning voor tien jaar. Belanghebbenden kunnen in beroep gaan tegen de tijdelijke omgevingsvergunning. Het buurtcomité ‘beraadt zich op stappen’ aldus Schoonderwoerd. Het comité krijgt vanavond uitleg van het college en spreekt er volgende week dinsdag over met onder meer de burgemeester.

Het stadsbestuur gaat de omwonenden te betrekken bij de uitvoering van het plan, net als het Leger des Heils en wooncorporatie Mozaïek Wonen, die de woningen gaat verhuren. Ze mogen adviseren over de randvoorwaarden en de natuurinrichting van dat deel van het perceel, dat niet wordt gebruikt voor de huizen. Belanghebbenden en gemeenteraad worden eens per jaar op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen rond de Gouwe Huse.

Raad heeft geen beslissingsbevoegdheid
Ook over de zoektocht naar een alternatieve locatie worden raad en omwonenden eens in de twee jaar geïnformeerd. De raad heeft in deze hele kwestie geen beslissingsbevoegdheid, omdat het om een tijdelijke regeling gaat, volgens de zogenoemde 'kruimelregeling', een mogelijkheid die met de komst van de omgevingswet volgend jaar wordt afgeschaft.

D66, de partij die eerder een motie indiende tegen het plan én weer introk, ziet bij monde van fractieleider Evert Bobeldijk 'op het eerste gezicht beweging' van het college op voor de partij belangrijke punten. 'De wethouder zegt voor het eerst dat het om een tijdelijk plan gaat en hij blijft zoeken naar een betere locatie'. De partij gaat het plan nog nader bespreken.Raadslid Egbert Jan Kuijlaars, verantwoordelijk voor de motie, trok hem vlak voor de behandeling in omdat het college beloofde zicht te gaan beraden. Hij 'worstelt' na dit collegebesluit 'met zijn geloofwaardigheid richting de stad' en 'is aan het nadenken over zijn rol als derde kandidaat op de D66-lijst'.

Verzet tegen Gouwe Huse in Oostpolder

Tags: Goudse Achtergronden