Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Onderzoek naar ombouw Goudse Poortgebouw tot AZC mag beginnen, zegt gemeenteraad GA

op . .

goudse poort met naam verkleind

Asielzoekers komen er nog niet in Gouda, maar het COA mag onderzoeken of een leegstand kantoor op de Goudse Poort hiervoor geschikt  kan worden gemaakt. De VVD was op voorhand tegen, maar het grootste deel van de gemeenteraad in Gouda vind het COA-plan voor gemengde opvang in De Goudse Poort van 300 tot 600 asielzoekers en Goudse (jonge) woningzoekenden een goed uitgangspunt. Die toestemming gaat wel gepaard met voorwaarden.

De partijen die voor de motie stemden kwamen met tien randvoorwaarden, waarmee het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers aan de slag kan. In de woorden van Niels Honkoop van het CDA: 'Wij dicteren aan het COA'. Hij hoopte op zoveel mogelijk stemmen in de raad om sterker te staan in de onderhandelingen met het COA.

Daar wist hij de oppositiepartijen Onafhankelijk Gouda, Gouda Vitaal, Gouda Positief en de VVD niet mee aan zijn kant te krijgen. 'We zijn niet tegen asielzoekers', zei Jan de Laat (GoPo). Zijn partij wil eerst weten of het Goudse Poortterrein geschikt is voor wonen en daarna pas kijken of het ook geschikt is voor opvang. De VVD was van meet af aan tegen, die wil net als OG en GV kleinere opvang.

Randvoorwaarden
De voorwaarden van de gemeenteraad variëren van een duurzaam gebouw, waar veilig en gezond gewoond kan worden, uitgebreide veiligheidsmaatregelen in en om het gebouw tot een onderzoek of de hele Goudse Poortbedrijventerrein geschikt gemaakt kan worden voor woningen. Het is een langjarige wens van diverse partijen om de leegstaand te gebruiken voor woningbouw. Eerdere pogingen daartoe mislukte, onder meer omdat het college de leefomgeving op een bedrijventerrein vlakbij de snelweg A12 ongeschikt vond.

Vooral de mix van wonen en werken zien de meeste partijen als een kans: het COA wil behalve 300 tot 600 asielzoekers ook Goudse jongeren en spoedzoekers in het gebouw laten wonen en ruimte maken voor bedrijvigheid. Dan moet het gebied (en zijn inwoners) wel bij de stad betrokken worden, vindt de Goudse raad. Andersom moet de stad van begin af aan bij de plannen betrokken zijn om ze te laten slagen.

Direct inburgeren
Verder wil de raad duidelijkheid over alle directe en indirecte kosten die de asielopvang met zich meebrengt. 'Gouda moet er niet op toeleggen', zo zeiden verschillende partijen. En wil het plan slagen, dan moeten de bewoners direct de kans krijgen om in te burgeren, de taal leren en werk zoeken. Dat voorkomt ook verveling en incidenten, daar waren alle partijen het over een. De meeste van de verwachte asielzoekers zullen statushouders zijn, mensen die toestemming hebben gekregen om in Nederland te blijven.

Veel van die voorwaarden kwamen uit het nooit uitgevoerde plan om de Goudse PWA-kazerne in te richten voor asielzoekers, maar dan aangepast aan deze locatie. Die geplande opvang in 2016, midden in de woonwijk Gouda Noord, stuitte destijds op veel bezwaren. Het ging niet door omdat de vluchtelingenstroom opdroogde en het COA geen behoefte meer aan ruimte had.

Asielboot blijft mogelijk langer
Daarna was het in Gouda enige tijd stil op opvanggebied, tot het COA in november 2021 om tijdelijke noodopvang vroeg op een hotelboot. Dat zou voor twee maanden zijn, tot eind februari, voor 100 vluchtelingen. Inmiddels heeft het COA om verlenging gevraagd tot 1 juli, voor 125 mensen. Dat vertelde burgemeester Pieter Verhoeve, voorafgaand aan het raadsdebat. Op 15 februari neemt het college daarover een besluit.

Wat de ombouw van het azc betreft: de gemeenteraad wil een update voor het zomerreces, mocht het onderzoek dan nog niet klaar zijn. Dan zal de nieuwe gemeenteraad moeten beslissen over de uitkomst. Als dan besloten wordt tot asielopvang, moet er eerst worden verbouwd. De eerste bewoners worden dan eind 2024/begin 2025 verwacht.

Lees Meer:
Nog veel antwoorden nodig voor Raadsbesluit asielopvang Goudse Poort

Eerste vluchtelingen betrekken asielschip

Hier komen de vluchtelingen te wonen


Tags: Goudse Achtergronden