Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

'Wees verdraagzaam naar elkaar' zegt koning bij start Gouda750 (GA)

op . .

Ingmar Reesing (conservator) Koning en Pieter Verhoeve (burgemeester)
Met het aan elkaar plakken van een lint (met klittenband) heeft koning Willem-Alexander de dubbelexpositie 'Beleef het wonder van Gouda' in de Sint Janskerk geopend. Daarna bekeek hij de 50 Goudse iconen op de Markt en sprak met enkele makers. De koning gaf daarmee het startsein voor een half jaar vol feesten en evenementen om de 750-ste stadsverjaardag te vieren. 'Wees verdraagzaam voor elkaar', zei de vorst in een niet-gepland dankwoordje op het bordes.

Kijk hier naar de livestream van het bezoek: Koning Willem-Alexander in Gouda - YouTube

Het feest begon met de aankomst van de koning om twee uur bij de Sint-Janskerk. Hij werd ontvangen door ondermeer het kindercollege en liep - al boksen uitdelend - langs de verzamelde kinderen naar de ingang.

In de kerk spraken burgemeester Pieter Verhoeve, Femke Haijtema (directeur Museum Gouda), Bastiaan Rijpkema (bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid) en de Goudse Manal Moussane (jongerenvertegenwoordiger VN Mensenrechten) over verdraagzaamheid en veelkleurigheid, waarbij de naam van de 'Goudse' priester/humanist Erasmus veelvuldig viel.

Manal Moussane wenste dat iedere jongere zich gehoord voelt en de juiste educatie kan krijgen. 'Wij zweven niet los in de tijd,' zei museumdirecteur Femke Haijtema, terwijl ze de parallel liet zien tussen toen (de pest, vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden) en nu (corona en de (Oekraïense) vluchtelingen die nu in de stad verblijven). Ze verhaalde ook hoe de kerk vroeger veel meer bij het dagelijks leven betrokken was dan nu: er bestonden zelfs boetes voor wie de kerk met zijn koeien en geiten als doorgaande weg gebruikte.

Daarna bekeek de koning met conservator Ingmar Reesing een aantal altaarstukken van 'Beleef het wonder van Gouda'. Dat wonder slaat op het feit dat de stukken er nog zijn: een tolerant Gouds stadsbestuur voorkwam tijdens de beeldenstorm in de 16e eeuw de vernieling van deze katholieke stukken. Ze zijn speciaal voor deze tentoonstelling uit de kapel van Museum Gouda teruggebracht naar hun oorspronkelijke plaats in de kerk. In Museum Gouda zijn tijdens de expositie de cartons te zien, de tekeningen van de beroemde Goudse glazen, van onder meer de gebroeders Crabeth en andere kunstenaars.

Organist Gerben Buddingh en trompettist Pelle van Esch

'Goudse Muziek'
Tussendoor was er muziek van (oud-)Gouwenaars Maaike Ouboter, trombonist Pelle van Esch (winnaar Prinses Christina Concours 2017) en Jala & James Heywood (winnaars Koninklijke Concertgebouw Concours 2020). Stadsorganist Gerben Budding bespeelde het orgel en het Jeugdtheaterhuis verzorgde een aantal optredens.

Na de opening van de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda' werden nog enkele van de beroemde glas-in-loodramen bekeken, waaronder het door Goudse kinderen gemaakte 'Toekomstglas'. Vervolgens ging het gezelschap naar de Markt, voor een rondje langs de 'Goudse Iconen'. Dat zijn vijftig betonnen replica's van de Kaasboerin van Ineke van Dijk (op de Nieuwe Markt). Die zijn door 300 verschillende mensen uit de stad versierd, van kunstenaars tot sporters, van raadsleden tot skaters.
Kunstenaars Solingen werken aan hun icoon

Zusterstad Solingen
De koning sprak met enkele makers, zoals Nina van dagbesteding 'Jantje zag eens pruimen hangen', die bedacht had om de regenboog af te beelden. 'Mensen met een handicap horen er ook bij', was haar uitleg. De senioren van verzorgingshuis De Hanepraij en de kunstenaressen uit zusterstad Solingen kregen ook koninklijke lof.

selfie met de koning MBO leerling
De koning nam ruim tijd voor selfies, bijvoorbeeld met jongeren van het MBO Rijnland die zowel in de kerk als op de Markt hielpen bij het feest, daar liet hij de Goudse burgemeester gewoon voor wachten.
Na een korte ontmoeting met enkele Gouwenaars in het Stadhuis, nam hij ten slotte de microfoon voor een niet-gepland slotwoord. * Dat gebeurde onder toeziend oog van de 'gigantische' Erasmus, Graaf Floris de Vde en Jacoba van Beieren.

*Jacques Leroux filmde het slotwoord van de koning:https://twitter.com/i/status/1513914654027878413 

De koning feliciteerde de stad en zei dat 'het geen zin heeft om te gedenken, als je niet ook vooruit kijkt'. Daarmee doelend op het thema van dit feest 'Geef Gouda door'. 'We zien niet ver hier vandaan hoe dun het laagje beschaving kan zijn. We moeten allemaal werken aan vrede, veiligheid en democratie. Als je zelf niet verdraagzaam bent naar je buurman kan je anderen ook niet vragen verdraagzaam te zijn naar jou. Dus wees verdraagzaam naar elkaar, maak er een prachtig jaar van en op naar de volgende honderd jaar Gouda.' 

Rond half vier verliet koning Willem-Alexander de stad na een bliksembezoek van anderhalf uur. Op de zonnige Markt bleef het nog lang gezellig tussen de Goudse Iconen.

iconen op de markt @Raymond Aarsman

Lees ook: Greep uit de talloze Gouda750 feestactiviteiten (GA)

Tags: Goudse Achtergronden Gouda750