Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Goudse raad benoemt vijftien burgerraadsleden (GA)

op . .

burgerraadsleden 2022
@GoPo op Twitter

Een nieuw stadsbestuur laat nog op zich wachten, de gemeenteraad is sinds vanavond compleet. Die heeft vijftien burgerraadsleden benoemd, mensen die hun partij gaan bijstaan in commissievergaderingen. Elke partij mag twee zulke burgerraadsleden hebben; het zijn meestal leden van de kieslijst, die bij de verkiezingen te weinig stemmen kregen. Ze hebben geen stemrecht in de raadvergadering.

Voor enkele burgerraadsleden klonken restricties: drie van hen mogen in hun dagelijks werk niet toetreden tot het bestuur, omdat dit kan botsen met hun burgerraadslidmaatschap. Dat geld voor de nieuwkomers Hans van der Elburg, ondernemer (VVD), Ruben den Uijl (GL), beleidsadviseur van de provincie Noord-Holland en Ineke Schaddelee (CU), werkzaam voor de Algemene Rekenkamer Den Haag.

Nieuwkomer in de politiek Pauline Hoogeveen (GL) mag niet meepraten over het afvalbrengstation. Niet omdat zij koster is, maar vanwege haar werk voor de openbare ruimte, ruimtelijke ontwikkeling en wat men vroeger de flora- en faunawet noemde. 

D66 en Gouda Vitaal
Voor D66 werden beëidigd: Heike Brandes, werkzaam in de zorg, oud COC-bestuurder en nieuw in de raad. Bram Talman, door burgemeester Verhoeve een 'jeugdige politieke veteraan' en 'ethisch hacker' genoemd, begint aan zijn tweede termijn als burgerraadslid. Hij werkt bij de Stichting Architectuur Lokaal en is vrijwilliger bij So What.

Voor Gouda Vitaal komen twee ervaren mannen in de raad, die eerder in een andere partij hun sporen  verdienden: Hans van Dijk, pensionado en carillionliefhebber, diende al een termijn als raadslid (voor de SP) en Peter van der Zwan, zelfstandig adviseur, is oud-wethouder van Vlaardingen, 'lang geleden', zoals hij zelf zei, voor het CDA.

Partij voor de Dieren en de VVD
Beatrijs Lubbers, een pensionado die het druk heeft met Gouda Bruist, buurtbemiddeling en emancipatie, begint voor de Partij voor de Dieren aan een tweede termijn als burgerraadslid. Zij doet dit samen met nieuweling Eric Veldwiesch, duurzaamheidsmanager bij de Stichting Dranken Nederland (bier en fris).

De VVD kreeg behalve Hans van der Elburg ook debutant Ber van Loon in de raad, die een ingenieursbureau heeft.

Eén of geen
Terwijl het CDA geen enkel burgerraadslid liet installeren, kozen vier partijen voor één (debuterend) burgerraadslid: voor Gouda Positief is dat accountmanager Anna Mandemaker; voor Gemeentebelangen Gouda postbesteller Fred de Mooij;  voor de PvdA Aline Tuls, die een duobaan heeft als leerkracht van groep drie en beleidsmedewerker van het ministerie van  OC en W, en voor de SGP Gerard Wijland. Deze timmerman/coördinator bestuurdersvereniging legde op verkiezingsavond bijna beslag op een derde zetel voor de partij. 

 Na het afleggen van de eed (6 x) of de belofte (9x) kreeg elk lid een bos bloemen, een speldje en de integriteitscode. Daarna gingen ze verder met inwerken. 

Op de gemeentesite is te lezen wie in welke commissie zitting heeft.

 

Tags: Goudse Achtergronden Verkiezingen 2022