Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Nieuw Gouds college gaat aan de slag

op . .

nieuw college met burgemeester en gemeentesecretaris
vlnr: Michiel Bunnik (CDA), Rogier Tetteroo (PvdA), burgemeester Pieter Verhoeve, gemeentesecretaris Ruud Bakker, Anna van Popering (CU), Michel Klijmij-Van der Laan (GL), Thierry van Vugt (D66).

Met de vijf dezelfde partijen als voor de verkiezingen en vier van de vijf wethouders in de herhaling, is gisteravond het nieuwe Goudse college van start gegaan. D66 (vijf zetels), GroenLinks (vijf zetels), ChristenUnie (vier zetels), PvdA (vier zetels) en CDA (twee zetels) zijn de komende vier jaar aan zet. Dat die laatste (na verlies van 2 van de 4 zetels) verkozen werd boven een winnaar als Gouda Positief (van drie naar vier zetels), viel bij GoPo niet goed.

Het bestuursakkoord 'Geef Gouda Door' kon op ruime steun rekenen van de Goudse gemeenteraad (24 stemmen voor, 7 tegen - Gouda Positief, VVD en Leefbaar Gouda - bij vier afwezige raadsleden). De voltallige raad heeft mee mogen denken over de eerste twee hoofdstukken, over de onderlinge verhoudingen.

Amendementen Leefbaar Gouda verworpen
Anders dan vier jaar geleden zijn de afspraken op hoofdlijnen gemaakt. Onderwerpen als burgerparticipatie, circulaire economie en omgevingsvisie/wet zijn aangemerkt als 'vrije onderwerpen'. Dat wil zeggen dat de hele raad daar over mee mag praten en niet een vastgesteld plan van het stadsbestuur krijgt voorgelegd. Een amendement van Leefbaar Gouda (gesteund door Gouda Vitaal) om de jeugdzorg daar nu al onder te laten vallen en niet af te wachten wat het Rijk doet op dit gebied, haalde het niet (5 voor en 26 tegen).

Leefbaar Gouda en Gouda Vitaal hadden nog een ander amendement om de kosten voor de Gouwenaar te beperken. In het akkoord staat 'de OZB niet meer te laten stijgen dan met het inflatiepercentage.' Dat kan volgens Jan de Koning (LG) dit jaar wel oplopen tot meer dan 7 procent, dat vindt hij te veel. Hij stelde voor om jaarlijks te bekijken of de OZB al dan niet moet worden aangepast en met hoeveel. Dit amendement werd ook verworpen, met 7 stemmen voor en 24 tegen.

Eén nieuwe wethouder
Thierry van Vugt (D66), Michel Klijmij-Van der Laan (GroenLinks), Rogier Tetteroo (PvdA) en Michiel Bunnik (CDA) blijven op hun post en houden dezelfde portefeuille. Alleen bij de ChristenUnie was een wisseling van de wacht. Anna van Popering volgt Corine Dijkstra op en krijgt het Sociaal Domein onder haar beheer. Van Popering en Tetteroo worden als raadslid opgevolgd door Ineke Schaddelee (CU) en Jan Kees Oppelaar (PvdA).

Een aantal punten uit het coalitieakkoord:
* De vraag naar huisvesting is onverminderd hoog, ook in Gouda is dit merkbaar. Daarom bouwen we nieuwe woningen in Westergouwe, in de Spoorzone en op andere plekken in de stad. (...) We handhaven de normen voor sociale huur stadsbreed (33%) en gereguleerde middeldure huur en betaalbare koop (samen 20%).

* Gouda is een gastvrije stad voor iedereen. We willen de komst van een AZC mogelijk maken en dit in nauwe samenwerking met de gemeenteraad verder uitwerken.

* Met Campus Gouda wordt het hbo-onderwijsaanbod in Gouda en Midden-Holland versterkt. We ontwikkelen Campus Gouda en de innovatielabs de komende periode verder met een focus op zorg en bodemtechnologie. Daarbij houden we een sterke verbinding met het mbo-onderwijs en verbeteren we de doorgaande leerlijnen voor techniek, ook gekoppeld aan de energietransitie.

* We geven zelf het goede voorbeeld door extra te investeren in de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. De ambitie voor 2030 gaat omhoog: in 2030 is ten minste 55% van ons gemeentelijk vastgoed verduurzaamd. We combineren dit waar mogelijk met het verbeteren van de toegankelijkheid, te beginnen met Museum Gouda en het Stadhuis.

* We zetten in op een versteviging van de vierings- en herdenkingscultuur in Gouda (Holocaust, Keti Koti, Wereldvluchtelingendag), met aandacht voor de Goudse verdraagzaamheid (Erasmus, Coornhert etc.) via bijvoorbeeld lezingen.

Lees ook:

Gemeenteraad bespreekt concept coalitieakkoord (15 juni 2022)
Gouds college moet er eind juni zijn, zegt Evert Bobeldijk (D66)

Tags: Goudse Achtergronden Verkiezingen 2022