Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Dompel je onder in de finale van Gouda750 of wacht weer 50 jaar

op . .

Slotfeest flyer
Straattheater in een reuzenrad, een lichtshow op het stadhuis, taptoe, muzikale optredens en een concert van vuurmachines. Gouda zal weten dat de zes maanden durende viering van Gouda als 750 jaar stad ten einde is, met een daverend slotfeest op 15,16 en 17 september. Het zwaartepunt ligt op de Markt, maar het festivalterrein loopt tot ín de Schouwburg. Dus ook achter De Waag, bij de Agnietenkapel, de Nieuwe Markt en de Agnietenstraat is drie dagen lang van alles te doen. Het ziet er naar uit dat de Goudse Schouwburg, die vorige maand getroffen werd door lekkage, de zaal op tijd weer droog heeft voor de daar geplande (betaalde)
optredens. Een greep uit het feestgedruis.

In de week voor de finale keert het merendeel van de vijftig Goudse iconen, de kleurige kaasboerinnen, terug uit de buitenwijken waar ze de feesttijd hebben doorgebracht. Ze komen op de Nieuwe Markt, vlakbij hun bronzen zusje. Tussen de beelden wordt 'een paar keer per dag gratis een bijzondere voorstelling gegeven', belooft het programma. Bedenker daarvan is Friso van Vemde Oudejans van de Ashton Brothers, die het hele theaterprogramma heeft bedacht: van de speciaal voor de Schouwburg gemaakte varietévoorstelling tot de straattheateracts zaterdag op de Markt.

Het Ad Astra icoon in Achterwillens lag een paar keer

Helaas is een aantal iconen omgegooid zoals de boerin in Achterwillens (2 x, foto) of zelfs vernield, zoals achter de Garenspinnerij, op de Thorbeckelaan bij GSG Leo Vroman, bij de Sluis en op de Joubertstraat. De boerin daar heeft zelfs twee keer haar hoofd verloren. In augustus hadden ze allemaal opeens een boerenzakdoek om hun nek. Na het feest gaan de iconen die geadopteerd zijn, naar hun eigenaar. 'Voor de overige beelden wordt nog plek gezocht, of komt misschien een veiling. Dat is nu nog niet duidelijk', zegt coördinator Esther van Pomeren.

Bekijk hier hoe de iconen tot stand kwamen

Afscheid der Giganten
Floris V, Erasmus, Jacoba van Beieren, Abdellah Laâguili en de andere vijf Goudse giganten maken dezer dagen hun laatste rondjes door de stad. Ze staan ook centraal in een muziekoptreden van de Marinierskapel op de slotdag. De maker van de poppen, muzikant Evert Josemanders schreef voor elk van hen een lied en zette dat op muziek. En waar de Giganten dan heengaan?

De Goudse Giganten

vertellen hier allemaal hun verhaal
de een heeft dit
de ander dat
maar luistert allemaal
Je hebt Graaf Floris, Erasmus en van Beieren
Anna Barbara van Meerten Schilperoort
Burgemeester James en Leo Vroman
of hebt u daar nog nimmer van gehoord?
gouda750finale.nl

Lees ook: Van arbeidsmigrant tot Gigant - Abdellah Laâguili is trots

Abdellah_met_evenbeeld_kleiner.jpg

Gouda op diverse hoogtes
Stap in het reuzenrad van Radman, die al ronddraaiend via een koptelefoon zijn verhaal vertelt. Het rad is 18 meter hoog, zodat hij alles van bovenaf kan zien. Het uitzicht over de stad belooft veel, al zien bezoekers die de klim naar het dak van de Sint-Janskerk ondernemen nét iets meer. Dat laatste kan deze dagen nog net (tickets via de Sint-Janskerk) 
Tickets voor Radman zijn aan de kassa te koop. (tijdslot van een half uur. Maximaal 3 volwassenen of een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen (tot 12 jaar) in één gondel.)
Donderdag & vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur. Zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur.
Locatie: De Markt

Still uit filmpje radman

Muziek op alle dagen
Alle drie de dagen: Agnieten Sessions: In de Agnietenkapel zijn dagelijks verschillende concerten te zien. Zie o.a. Tigre Blanco, het Susan Veneman Sextet en Hier om de hoek!​ Alle avonden Silent Disco, met een gratis versie voor kinderen op zaterdagmiddag.
Op donderdag vind je veel muziek in de Goudse horeca, terwijl op vrijdagmiddag het blaas- en dweilorkest van de Taptoe te horen en zien is op de Markt en zaterdagavond Gouds talent zich laat horen bij de Theaterbakkerheij.

Ashtonachtige kolder
Als de vloer van de Goudse Schouwburg op tijd droog is - en alles wijst daar op  - speelt op donderdag en vrijdag 'The Ashton Company' een speciaal voor dit feest gemaakte voorstelling. De gevarieerde theatershow werd samengesteld door Friso van Vemde Oudejans van de variététheatergroep The Ashton Brothers. Denk aan paalklimmen op grote hoogte, een optreden van Captain Frodo en het komische duo Niek & Guy. 'Magie, kleinkunst en muziek. Perfect op elkaar ingespeeld, twee tegenpolen die elkaar versterken.'
Donderdag en vrijdag, 12,50 per kaartje

Lichtspektakel op het Stadhuis
​Vanuit Japan komt het lichtspektakel dat op vrijdag- en zaterdagavond een paar keer geprojecteerd wordt op het Stadhuis. De show is normaal te zien in Nagasaki op de replica van het Goudse Stadhuis. Dat is nagebouwd in een pretpark waar ook de Utrechtse Domtoren en paleis Huis ten Bosch op ware grootte te zien zijn. Er zou hoog Japans bezoek bij zijn, maar dat gaat niet door.
Vrijdag en zaterdag op de Markt

Taptoe
Vrijdag is de Markt het terrein van een taptoe (verder nog niks over bekend.) Gouda en de taptoe was niet altijd een gelukkig huwelijk: in 2015 is geprobeerd een tweejaarlijkse taptoetraditie op te zetten, maar na twee verregende edities is het evenement van de agenda verdwenen.
Donderdag: Voorprogramma 19.15 uur, Taptoe vanaf 21.00 uur

Taart voor iedereen
Zaterdag is het tijd voor het beloofde taartmoment, waarvoor het op de échte verjaardag op 19 juli te warm was. De gezamenlijke bakkers zorgen voor een XXL-taart, die de Gouwenaars alleen maar hoeven op te eten. Om 14.00 zet burgemeester Pieter Verhoeve het mes er in en dan kan heel Gouda meesmullen.
Zaterdag om 14:00 uur
Locatie: De Markt
giganten drie op de markt
Jacoba, Erasmus en Graaf Floris V zijn er ook

Marinierskapel +René van Kooten
Vijftig muzikanten van de Marinierskapel (van de Koninklijke Marine) blaast zijn partij mee op zaterdag. Legendarisch en kenmerkend in de internationale militaire muziekwereld is de specifieke eigen ‘sound & drive’ van het orkest, waardoor het ook over onze landsgrenzen een graag geziene gast is. Eerst met de Goudse giganten en vanaf acht uur met musicalartiest en rockzanger René van Kooten. Bekend van musicaloptredens (Miss Saigon, Aïda, Evita), Jezus in 'The Passion' en als deelnemer aan 'De beste zangers van Nederland'.
Zaterdag van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie: De Markt

Performances tussendoor
Tussen de optredens op de Markt door nemen straatartiesten het over. Zoals de in zwart pak gestoken muzikanten van 'Marriage Fantastique', die een bruid op hoofd meevoeren. Of de fietsobjecten van 'Bike Parade', waarop dansers en witte verschijningen worden rondgereden. Als ze stilstaan, vertonen ze hun kunsten
Locatie: De Markt

Sven Hammond Big Band
De band bestaat al vijftien jaar, maar sinds de optredens in het programma 'Matthijs draait door' is de Sven Hammond band bij iedereen bekend. Speciaal voor dat programma is de bigband uitgegroeid tot de Sven Hammond Big Band, een zestienkoppig orkest met topmuzikanten en -vocalisten, met elk een eigen discipline. Ze staan garant voor muzikaal vuurwerk.
Zaterdag van 22:45 tot 23:30 uur.
Locatie: De Markt

Symphony of Fire
De grande finale van Gouda750 bestaat uit muziek gemaakt van explosies, vuur en bliksem. metershoge vlammen, knetterende tesla coils en explosies vormen harmonieën en ritmische patronen. Een compleet megaorkest van vuurmachines!
De Zuid-Afrikaan Uwe Dobberstein is verantwoordelijk voor de vormgeving, natuurkundige processen en haalt letterlijk de zweep over het orkest tijdens liveshows. Peter de Man is dirigent, componist en het elektronisch wonder. Peter: 'De taal van Symphony of Fire is universeel, maar we geven het publiek iets wat ze nog nooit gezien, gevoeld en gehoord hebben.'
Zaterdag van 23:30 tot 00:00 uur
Locatie: De Markt

Afterparty
Voor wie nog even door wil, geven DJ Dr. Vybez en de Goudse Saxofonist Arnoud de Graaff een knallende Afterparty op de trappen van het Stadhuis!

Bekijk het hele feestprogramma op: www.gouda750finale.nl
Bij de Schouwburg en op heel veel plekken in de stad (horeca) is ook een papieren programma te vinden. Op de dagen zelf zijn er dagprogramma's.

Lees ook: Gouda viert 750 jaar stadsrechten: Koning trapt jubileumjaar officieel af

Tags: Goudse Achtergronden Gouda750