Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Eerst woonunit Molenwiek voor asielzoekers neergezet

op . .

Met het symbolisch neerzetten van één woonunit is in Gouda een begin gemaakt met het nieuwe asielzoekersopvangcentrum. In die units komen asielzoekers wonen, terwijl het Molenwiekgebouw op bedrijventerrein de Goudse Poort geschikt wordt gemaakt voor de opvang van, op termijn, 350 asielzoekers. De eerste bewoners, nu nog op de asielboot, kunnen niet wachten tot ze zelf kunnen gaan koken. De 'aanvankelijk geschrokken' buurt is bereid het experiment een kans te geven. 'We zeggen, liever niet dan wel, maar nu het zo is, doen wij mee', zegt een omwonende.

Wethouder Anna van Popering en Milo Schoenmaker (COA) hijsen unit op zijn plaats
Wethouder Anna van Popering (l) en Milo Schoenmaker

'Ik ben trots dat Gouda deze opvang aandurft', zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, 'niet alleen omdat ik hier vroeger burgemeester was.' Zijn opvolger Pieter Verhoeve benadrukt hoe mooi het is dat Gouda na meer dan honderd jaar weer structureel vluchtelingen gaat opvangen.

Dat gebeurde voor het laatst in de eerste wereldoorlog, toen Gouda tussen 1914 en 1918 enkele duizenden Belgen opving in kassen. Een eerste, tijdelijk stap naar opvang was al gezet met de komst van een hotelboot in de Gouwe, die sinds december 2021 vluchtelingen herbergt. Eerst honderd, en daarna tussen de 150 en 200.

'We kijken er heel erg naar uit' 
Twee van de eerste bewoners van de Molenwiek kunnen niet wachten tot ze in een unit terecht kunnen. 'Hier kunnen we zelf koken en mensen ontvangen, veel vrijer dan ons leven nu', zegt Wesam in het Engels. De dokter in opleiding woont al een jaar op de asielboot en heeft gehoord dat hij in Nederland mag blijven. Het duurt zeker nog een half jaar tot een jaar voor er een woning voor hem is.

gebouw Molenwiek met toen nog parkeerplaats waar de units komen
gebouw Molenwiek met toen nog parkeerplaats waar de units komen
Gevaren als een druk kruispunt in de buurt, weinig voorzieningen omdat het een bedrijventerrein is, wuift ook bootbewoner Elias uit de weg. 'We kijken er heel erg naar uit. En de KFC is aan de overkant' lacht de student informatietechnologie, terwijl hij antwoord in het Nederlands. In de veertien maanden dat hij hier woont, is hij al gewend om overal heen te fietsen. Hij zal trouwens niet lang blijven: hij verhuist voor zijn opleiding naar Haarlem.

'Wij doen mee'
'We schrokken ons rot toen we de plannen hoorden', zegt een omwonende in garage van Buuren, de naaste buur van het AZC. 'Wat gaat er gebeuren? Er was veel onrust.' Ze hebben een belangenvereniging opgericht en staan in nauw overleg met gemeente en COA. 'Als wij uit een oorlogsgebied kwamen, zouden we ook blij zijn dat we geholpen worden.'

'We zeggen 'liever niet dan wel', maar nu het zo is, doen wij mee. Daarin zijn we niet naïef, maar we staan er wel voor open'. 'Er komen dezelfde veiligheidsmaatregelen, met korte lijnen naar de gemeente, als bij de asielboot', zegt Schoenmaker. 'De locatie manager verhuist ook mee'. De ervaringen waren tot nu toe goed. 'Bij de asielboot waren nauwelijks problemen', voegt de stadsmarinier er aan toe, 'hooguit over zwerfafval of rondslingerende fietsen.'

Voorbeeld voor Zuid-Holland 
'Deze grootschalige manier van opvangen, kan een voorbeeld voor andere Zuid-Hollandse gemeenten zijn', beaamt Schoenmaker. In januari kwam het COA met de noodkreet dat in onze provincie naar rato tien keer zoveel vluchtelingen zou moeten opvangen, dan nu gebeurt. Samen met wethouder Anna van Popering (sociaal domein) heeft hij geholpen de container op zijn plek te hangen, terwijl burgemeester Pieter Verhoeve en wethouder Rogier Tetteroo (bouwen) mochten hijsen. Hoe de unit er van binnen uitziet, krijgen alle nieuwsgieringen op een later moment te zien. Als alles goed gaat, kunnen de 190 bewoners eind april, begin mei verhuizen naar de 33 wooneenheden. In het gebouw komen er later nog eens 160 bij.

Burgemeester Pieter Verhoeve (l) en wethouder Rogier Tetteroo (r) mochten op de hijskraan

Schoenmaker voegt er aan toe dat Gouda met dit AZC op de goede weg is. Het gebouw, waar 350 asielzoekers kunnen wonen, moet multifunctioneel worden, met bijvoorbeeld start ups, winkels en tijdelijke woonruimte voor Goudse spoedzoekers. Dat was eerder al het plan voor een nabijgelegen locatie, de Goudse Poort, maar 'is helaas niet doorgegaan'. Na vijf jaar gaat Gouda bekijken of de asielopvang een meer permanente status kan krijgen.

eerste container
Lees ook: Hotel boot blijft liggen tot bewoners kunnen verhuizen naar Molenwieklocatie

Tags: Goudse Achtergronden