Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Bewoners Loevestein teleurgesteld: geen hanenverbod

op . .

Er komt geen hanenverbod in de Goudse APV. 14 raadsleden waren voor, 18 tegen (drie raadsleden waren afwezig). De meerderheid steunt de burgemeester, die vindt dat er nog maatregelen zijn om het probleem op te lossen. Martijn Quik en buurtgenoten uit Bloemendaal, die sinds augustus geluidsoverlast ervaren, reageerden teleurgesteld. 'Voor veel maatregelen is de medewerking van de haneneigenaar nodig, en die werkt niet mee.’ Is de zaak over drie maanden niet opgelost, dan zal Leefbaar Gouda actie ondernemen, beloofde fractieleider Jan de Koning.

Teleurstelling dus voor de buurtbewoners van Loevestein, die de stemming bijwoonden op de publieke tribune, ook al heeft de gemeente inmiddels een brief aan de eigenaar van de haan gestuurd. 'Dit is gewoon geluidsoverlast, waarom kan er niets aan worden gedaan', zegt één van hen. Ze worden sinds augustus soms drie keer per nacht gewekt door een kraaiende buurthaan. 'Vaak drie keer per dag een half uur. Ik slaap noodgedwongen met het raam dicht', zegt de een. 'Ik woon hier al dertig jaar en heb wel eens wat overlast gehad, maar nooit zoiets als dit.' zegt de ander.

Martijn Quik, die de zaak in de gemeenteraad aankaartte, meet met de ramen dicht 60 decibel. Ter vergelijking: de Wereldgezondheidsorganisatie definieert geluid boven de 65 decibel als geluidsoverlast.  De bewoners voelen zich niet serieus genomen. 'Het gaat om geluidsoverlast tussen 04.00 en 07.00 uur; als dat wordt veroorzaakt door een radio, kan er veel sneller worden ingegrepen', zegt een buur.

'Frustrerend dat de argumenten niet kloppen'
Het frustreert de buurbewoners ook dat sommige in de raad gebruikte argumenten niet kloppen. 'Er wordt een vergelijking gemaakt met blaffende honden of een balkende ezel, maar dat duurt geen half uur', zet Quik, die de burgemeester al eens vergeefs uitnodigde een nacht bij hem door te brengen. 'Net als de suggestie dat met dit hanenverbod niemand meer een haan in Gouda zou mogen houden, het verbod zou alleen helpen om overlast gevende hanen weg te krijgen.'

'Eerst werd ook gehint dat het om een burenruzie van een enkeling ging, de burgemeester zei dat net ook bijna weer tot hij zichzelf verbeterde'.  Quik en zijn buren hebben een hard hoofd in de voorgestelde bemiddelingspogingen.'Daar heb je twee partijen voor nodig. De eigenares van de haan wil niet praten, zij ziet het probleem niet. Maar zij is er 's nachts nooit.' De eerder genoemde oplossing van een nachthok, hoe logisch die ook klinkt, zal volgens de buurt niet helpen als de eigenarees er niet is om het hok te sluiten.

Dierenwelzijn niet voldoende meegenomen
'Ik ben blij dat partijen als PvdD en GL ook het dierenwelzijn noemden, maar dat mag best harder meewegen', zegt Quik. 'De haan zit in een kleine, voornamelijk betegelde tuin.' 'En we hebben ook al last van ratten en muizen', vult een buurman aan 'de vrouw strooit het voer voor hanen en kippen los op de grond. Ik ben bang dat het probleem nog veel groter wordt.' Pogingen om ook de eigenares te horeen zijn niet gelukt, zij doet nooit opeen. 

Met angst en beven gaan de bewoners de lente tegemoet: hoe eerder het licht wordt, hoe eerder de haan zich laat horen. Met als weinig aanlokkelijke vooruitzicht op warme dagen 's nachts de ramen niet te kunnen openen. 'Er is nu in elk geval een stap gezet', zegt Jan de Koning, wiens partij Leefbaar Gouda om het hanenverbod had gevraagd. Hij beloofde de bewoners de zaak te blijven volgen en over drie maanden opnieuw actie te zullen ondernemen, als de haan dan nog steeds kraait. 

 

Tags: Goudse Achtergronden