Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Gratis koningsnacht gaat door: kost de stad extra geld

op . .

De gratis viering van Koningsnacht op de Markt gaat door, maar dat kost de gemeente extra geld: minimaal 35.000 tot 90.000 euro in het ongunstigste geval voor extra subsidie, garantstelling en veiligheidshekken. Die komen om de binnenring van de Markt om bezoekers die geen eigen drank 'ook geen water' mogen meenemen, te scheiden van de terrassen op de Markt. Wethouder van Vugt (binnenstad) spreekt van 'kunstgrepen die nodig zijn om het festival ook voor mensen met een krappe beurs mogelijk te maken'. Hij wil direct na het evenement met alle betrokken partijen, om tafel om te komen tot een solide financiële basis voor koningsnachten in de toekomst. Met de horeca op de Markt, die dit jaar verstek laten gaan: 'te kort dag'. 
koningsnacht 2023  

Traditioneel wordt Koningsnacht (van 26 op 27 april) gevierd met gratis optredens op de Markt. Organisator Mass Event had aangegeven in de problemen te komen door de inflatie, gestegen productiekosten en de al jaren steeds duurder wordende beveiliging. 'Gratis Koningsnacht is traditie geworden waar we niet vanaf willen, maar het was geen eenvoudige puzzel', aldus wethouder Van Vugt, die niet wil dat Koningsnacht het gratis Haagse Parkpop achterna gaat: dat wordt dit jaar niet gehouden. Van Vugt benadrukt dat ook de ondernemers een steentje bijdragen: SBG en Gouda Onderneemt geven elk een bijdrage van 2500 euro.

Verhoging subsidie en garant stelling
Gouda verhoogt de al toegekende subsidie van 27.200 euro naar 35.000.  Dan is er nog een pot onvoorzien van 7800 euro en de garantstelling van 55.000 euro, mocht Mass Events niet uit de kosten komen. Al het geld komt uit de Algemene Reserve. Overigens zijn de eerste 15.000 van een eventueel tekort gedekt door het Ondernemers Fonds Gouda. Pas daarna moet de gemeente de portemonnee trekken. 

Het feest wordt grotendeels betaald uit de verkoop van drank. Om te voorkomen dat bezoekers eigen drank meenemen, wordt de binnenring Markt afgezet met hekken met ondoorzichtige doeken. De weg eromheen en de terrassen blijven bereikbaar. Voor de kosten daarvan en die voor toegangscontrole en handhaving trekt Gouda nog eens 20.000 euro uit. Van Vugt benadrukt dat het om een eenmalige actie gaat en dat Mass Events belangrijk is voor de stad. 'Als de organisatie omvalt, is er ook geen Riverdale. Maar volgend jaar moet het anders.' Hij wil ook kijken of vanwege alle kostenstijgingen de evenementensubsidies verhoogd moeten worden.

Marktconforme prijzen 
Thomas de Boer van Mass Events is blij met de steun en hoopt volgende week de eerste acts voor Koningsnacht bekend te kunnen maken. 'Het is nog even hard werken, want ik heb de afgelopen weken niemand kunnen boeken: ik kon geen geld uitgeven dat ik niet had'. Hij belooft 'marktconforme drankprijzen' en gaat ervan uit dat Koningsnacht net zo'n groot feest wordt als vorig jaar. 

De hekken om het plein, een verzoek van hulpdiensten vanwege de handhaving en veiligheid van het evenement, vormen volgens hem geen belemmering voor de bezoekersaantallen. 'Op de piek - die vier uur duurde - hadden we vorig jaar zo'n 10.000 bezoekers, die kan ik nog steeds kwijt. En vorig jaar was Koningsnacht het eerst grote evenement na de coronaperiode.' 

Tags: Goudse Achtergronden