Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Bouw Ecopark ligt stil, waar moet Gouds grofvuil na 1 mei naartoe?

op . .

De bouw van het Ecopark aan de Goudkade is voorlopig stilgelegd vanwege fundereringsproblemen. Mede daardoor gaat het project ook méér kosten. Gouda denkt zo'n 2 á 3 miljoen euro extra nodig te hebben, bovenop de ruim 4 miljoen euro die is begroot. 'Een fikse tegenvaller' zegt wethouder Michel Klijmij - van der Laan (duurzaamheid) die naarstig op zoek is naar oplossingen. De opening op 1 mei wordt niet gehaald, terwijl het huidige afvalbrengstation  per die datum is verkocht aan Gouda Refractories.
ecopark in aanbouw, fotograaf Bob Koehorst

De bouw begon najaar 2021 en de grondwerkzaamhenen en de constructie zijn nagenoeg af. 'De fundering beweegt, en we weten niet waarom dat is. We zijn er enorm van geschrokken en de bouw is stopgezet. Het is niet verantwoord om verder te gaan met de betonnen vloer.’ aldus de wethouder. Dit komt bovenop een aantal andere problemen als hogere marktprijzen, hogere kosten voor grondsanering en een failliete onderaannemer, waardoor de begroting al werd overschreden en oplevering op 1 maart mislukte. De gemeente heeft vanwege dat laatste een claim bij de aannemer neergelegd. 

In de tussentijd moet het Goudse grofvuil ergens naartoe. Onderzocht wordt of langer gebruik mogelijk is van het huidige terrein en of de mobiele milieustraat uitkomst biedt. Verder  is Gouda in gesprek met de gemeente Waddinxveen over gebruik van het afvalbrengstation daar. ‘De lente staat voor de deur, mensen gaan verbouwen en willen hun afval wegbrengen. Dus we moeten zorgen dat ze dat ook kwijt kunnen.' 

Wie gaat dat betalen?
 De kosten van het Ecopark worden verrekend met de afvalstoffenheffing die de Gouwenaar moet betalen, zo is destijds besloten in de gemeenteraad. 'Of dat ook gaat gebeuren met het extra geld 'is een beslissing van de raad', aldus Klijmij. Een Gouds huishouden betaalt nu gemiddeld 350 euro per jaar aan afvalstoffenheffing en dat wordt naar schatting van de wethouder '4 of 5 euro meer'. 'De raad kan ook besluiten om de overschrijding van de begroting te betalen, of iets daar tussen in.' De gemeenteraad buigt zich binnenkprt over deze problemen.

 Plannen voor het Ecopark stammen uit 2016: het wordt een plek waar niet alleen afval wordt ingelever, maar ook wordt gekegen naar recycling en hergebruik van spullen, met een multifunctioneel gebouw 'en nadruk op circulariteit, duurzaamheid en bewustworden', schrijft het college.'Het bouwen op deze wijze is risicovol gebleken, wat deels al bekend was op het moment dat dit project werd aanbesteed. De inschatting van de risico's zijn, blijkt nu, onvoldoende in de voorfase uitgewerkt.' De wethouder houdt zich op de vlakte of destijds te snel of foutief zou zijn gehandeld: 'we gaan het eerst onderzoeken, daarna rapporteren we aan de gemeentraad.'

 

Tags: Goudse Achtergronden