Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Verkenner Sjoerdsma adviseert: doorstart Gouds college (GA)

op . .

verkleinde sjoerdsma in Goudse Raad

Een nieuw Gouds college zal bestaan uit de vijf partijen die de afgelopen vier jaar de dienst uit maakten. Het gaat werken met een coalitieakkoord op hoofdlijnen en beslist voor die tijd, samen met de raad, welke onderwerpen de raad als geheel wil oppakken. Dat is (vrijwel) unaniem besloten tijdens de eerste raadvergadering: alleen Jan de Laat van Gouda Positief stemde tegen.

In de raadsvergadering bracht verkenner Sjoerd Sjoerdsma (D66 Tweede Kamerlid) verslag uit van zijn gesprekken met de elf Goudse partijen. In die gesprekken hadden alle partijen aangedrongen op betere participatie met de burger en op bestuurlijke vernieuwing. Toch adviseerde hij een stadsbestuur met de huidige partijen, D66, GL, PvdA, CU en CDA, samen goed voor twintig van de 35 zetels.

Dit tot grote teleurstelling van Gouda Positief, de lokale partij die één zetel won. Als GoPo de overstap naar de coalitie had mogen maken, zou een nieuw stadsbestuur op 22 zetels kunnen rekenen. Grootste partij D66 had daar vanwege de gewenste vernieuwing ook voorkeur voor, maar kan er mee leven om door te gaan met het gehalveerde CDA (van 4 naar 2 zetels).

Werksessie voorafgaand aan coalitiebesprekingen
Voor het formatieproces verder gaat, houdt de gemeenteraad volgende week eerst een of meer werksessies. Daar zullen de onderwerpen besproken worden, die de raad gezamenlijk wil oppakken. Pas daarna gaat de collegevorming en bespreking van het coalitieakkoord verder.

In zo’n akkoord wordt ook vernieuwing van de bestuurscultuur en de verhouding tussen raad en college opgenomen. Daarnaast de noviteit dat het akkoord in concept aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. ‘Een ongebruikelijke gang van zaken’, zei burgemeester Pieter Verhoeve, wat hem betreft ‘vooruitlopend op vernieuwing.’

Verhouding college en raad verbeteren
De gang van zaken in de Goudse raad ligt in de lijn met Sjoerdsma’s nadrukkelijk advies om alle partijen bij de collegevorming te betrekken. Dat zou de verhouding moeten verbeteren tussen coalitie- en oppositiepartijen, die in de vorige periode een behoorlijke deuk opliep. Kevin de Jonge (VVD) was sceptisch ‘eerst zien dan geloven’ maar stemde uiteindelijk voor ‘ik ben hoopvol gestemd over de woorden die ik hier hoor.’

Voor Jan de Laat (GoPo) is die deuk er nog: ‘Mijn hoop op een open manier te starten, is geloochenstraft. Vier partijen liggen zo dwars liggen, dat de verkenner op basis van macht niks anders kan voorstellen dan voortzetting van het stadsbestuur.’

Diverser stadsbestuur
Over de samenstelling van dat bestuur, had de verkenner ook nog raad: ‘zorg ervoor dat dat diversiteit van de stad weerspiegelt’. Het huidige college telde naast vier witte mannen één vrouw, Corine Dijkstra (CU), die de politiek verlaat.

Tags: Goudse Achtergronden Verkiezingen 2022