Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Rechter: flitsbezorger Flink voorlopig (nog) niet open (GA)

op . .

Flitsbezorger Flink Nieuwehaven 28 feb 2022
Het pand van Flink aan de Nieuwehaven in Gouda

Flitsbezorger Flink aan de Nieuwehaven in Gouda mag voorlopig niet open. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank bepaald. Volgens de rechter is niet gebleken dat de bezorgdienst in een financiële noodsituatie terecht komt als die vestiging gesloten blijft.

Flink wilde de Goudse vestiging eind februari al in gebruik nemen, maar het college van burgemeester en wethouders stak daar een stokje voor. Volgens het college zijn de activiteiten van de flitsbezorger in strijd met het bestemmingsplan en passen ze niet in het voorbereidingsbesluit 'Darkstores met flitsbezorging', dat kortgeleden door de gemeenteraad is aangenomen.  

Flink stapte naar de rechter om dat ongedaan te krijgen. Maar omdat er volgens de rechter dus geen spoedeisend belang is, komt er geen voorlopige voorziening en blijft het pand aan de Nieuwehaven in Gouda gesloten. 
De voorzieningenrechter vindt het standpunt van het Gouds stadsbestuur dat een flitsbezorgdienst niet valt onder 'detailhandel' en daarom in strijd is met het bestemmingsplan 'niet onrechtmatig' ook al is het besluit genomen, nadat Flink het pand in Gouda had verworven.

Een darkstore is een winkel die zich uitsluitend richt op online bestellingen. Klanten hoeven er niet te komen, daarom zijn de grote etalageruiten vaak afgeplakt. Een darkstore is te vergelijken met een kleine distributielocatie waaruit bezorgers richting de klant vertrekken. Flitsbezorgers maken graag gebruik van locaties in het centrum, zodat ze snel kunnen bezorgen. De bewoners van de Nieuwehaven en de winkels vrezen overlast door de snelle e-bikes, ook al heeft Flink aangeboden de bezorgers binnen te laten wachten. De organisatie wil in Gouda de winkel niet afplakken en ook spullen laten afhalen, en meent dat de vestiging met die argumenten gewoon open mag.

De strijd om de komst van Flink naar Gouda is hiermee nog niet gestreden. De gemeente moet nog een besluit nemen over het bezwaarschrift van Flink tegen het feit dat de flitsdienst volgens de gemeente niet past binnen het bestemmingsplan. Tot die tijd moet de vestiging gesloten blijven. Op toch opengaan staat 50.000 euro boete.

Gesprek met gemeente
Flink laat in een reactie weten door de gemeente te zijn uitgenodigd voor een nader gesprek over flitsbezorging in Gouda. Flink 'stelt dat op prijs en gaat daar graag op in'. Het is de bedoeling dat dit gesprek op korte termijn plaatsvindt. Daarna zal de flitsbezorger vervolgstappen bepalen.

lees ook: 
Flitsbezorger stapt naar rechter: omgehoord dat Gouda zich zo opstelt
Dit jaar nog geen flitsbezorgers in Gouda

met dank aan Omroep West

Tags: Goudse Achtergronden