Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Gouda750 Lezen: de boeken van het feest

op . .

Foto's, poëzie, een roman, een gouden boekje en zelfs een stripboek: je kunt je arm kopen aan de Gouda750-boeken die deze feestperiode het licht zien. Hier een (onvolledige) opsomming, de jongste uitgave vind je bovenaan.
Tot nog toe verschenen: 50 x Goudse iconen; Het Gouden Geheim; Shakespeare is here; Gouda in Beeld en Gedicht; Kijk op Straat; Gouds Boekenweekgeschenk; Geschiedenis van Gouda; Het Goudse carillon en de verdwenen stadsrechten; 750XGouda; 

50 x Goudse Iconen 
bladzij 50 x Goudse iconen











Ze zijn nu nog overal te zien in de stad, maar dankzij dit naslagwerk blijven de vijftig kaasboerinnen ook na september 2022 voortleven. Ze staan er allemaal in, met een foto van hun maker(s) en het verhaal achter het beeld. Voorin een vermakelijke fotocompilatie van 'The making of ...', van het originele beeld van Ineke van Dijk op de Nieuwe Markt (1988) tot het bezoek van koning Willem Alexander op 12 april aan de kring dames op de Markt.
Met de plattegrond waar de beelden tot en met het slotweekeinde in september te vinden zijn.  
50 x Goudse Iconen - Cultuurhuis Garenspinnerij,  124 blz, 12,95 (juni 2022)
Te koop bij: Boekhandel Verkaaik; Museum Gouda; Cheese Experience; The Gouda Shop; Sint-Janskerk; Cultuurhuis Garenspinnerij; De Goudse Waag (en binnenkort ook bij De Melting Shop en Expo Gouda Maakt).

Stripboek 'Het Gouden Geheim'
fragment stripboek Het Gouden Geheim

De theorie/aanname/mythe (kies wat je wil) dat de Britse bard Shakespeare in de Sint Janskerk is begraven, komt ook terug in het stripalbum 'Het Gouden Geheim', dat verscheen dankzij 'Strips op de Markt'. Jan Kragt (verhaal) en Franky Drappier (tekeningen) laten vier hedendaagse vrienden in een spannend complot terecht komen. Daarnaast kom je veel te weten over het ontstaan, de groei en de historie van onze stad, heel educatief. Met een hoofdrol voor de mannelijke helft van Thom Griffie (zie vorige boek), Maurits Tompot.
Alle basisscholen in Nederland krijgen binnenkort een gratis exemplaar met een lespakket. 
Het Gouden Geheim - Franky Drappier en Jan Kragt, 47 blz., Eureducation, 7,95, (mei 2022)
Te koop bij: 
Gouda Cheese Experience, Kruim en The Gouda Shop.

 Shakespeare is hier!
Shakespeare is hier!

Onder de naam William Flut komt de vermaarde Britse toneelschrijver en acteur Shakespeare in 1609 naar Gouda en vindt er zijn muze Martijntje 'Rose' Barends Jaspersdochter. Nog sterker: hij ligt hier zelfs begraven, in de Sint-Janskerk. Dat is de suggestie die in dit boek wordt gewekt. Schrijversduo Thom Griffie heeft er een smakelijke roman van gemaakt, waarin het historische Gouda mooi naar voren komt. En wat lijken sommige 17-de eeuwers op onze tijdgenoten!
Onder het motto: een goed verhaal hoeft niet waar te zijn.
Shakespeare is hier! - Thom Griffie, 243 blz, 19,95 (april 2022)
Te koop in de boekhandel.

Gouda in BEELD en GEDICHT
Gouda in Beeld en Gedicht
Historische ingekleurde foto's met gedichten van 21 Goudse poëten, een initiatief van stadsdichter Peter Noordhoek. Niet alleen mooie of toeristische plaatjes, ook de armoede die Gouda lang teisterde, krijgt gezichten. En kijk, het Stadhuis in deerlijke staat zonder luiken, of de notabelen die de aanleg van het electriciteitsnet op de Markt komen controleren. Alles vergezeld van een hedendaags vers.
Er zijn vijf wandelroutes en een fietsroute; een kaartje daarvan is bijgesloten in het boek. De gefotografeerde plekken zijn te herkennen aan logo's als dit op de glazen pui van de Etos. 
bordjes Beeld en gedicht kleiner
Ook te vinden via aan de website verbonden QR-codes of via de Goudse Xplre-app.
Gouda in BEELD en GEDICHT, Peter Noordhoek, Dick-Jan Thuis, Jean-Philippe van der Zwaluw e.v.a., Meer d>n Nu, 160 blz, 19,95 (april 2022) 
Te koop bij: deuitgeverij, Gouda Cheese Experience, Kruim en The Gouda Shop.

Kijk op Straat Gouda
Wachtend winkelpubliek met een mondkapje; een gebouw weerspiegeld in het water; een voordeur met een kerstkrans; een omgevallen fiets op een speelplaats; een boom in herfsttooi; een oplaadpaal … 48 fotografen en 9 dichters werkten mee aan dit vrijwilligersproject om Gouda door te geven. Elke straat, steeg, elk plein, pad en plantsoen in Gouda heeft zijn eigen plaat. Geen totaaloverzicht, de uitdaging zit in het detail. Omwonenden herkennen de plek, anderen zien vooral een creatieve verbeelding van het leven in Gouda anno nu.
Tijdens de feestperiode zijn er diverse exposities (o.a. bij Gouda Studio's, tot 17 sept; aan het hek van de Vroesentuin tegenover de Jeruzalemkapel (tot eind juli, daarna gaat hij reizen) en binnen-exposities in Gezondheidscentrum Korte Akkeren (mei), Gouwestein in Nieuwe Park (juli).) 

Kijk op Straat, 295 blz, 32,95 (april 2022)
Te koop in de Goudse boekhandels, The Gouda Shop, The Cheese Experience, Shop bij expositie Gouda Maakt, Gouda Studio’s.

Gouds boekgeschenk
Gouds boekenweekgeschenk


Een echt collectors item, in de Boekenweek 2022 gratis uitgedeeld aan boekkopers. 
Met acht verhalen van Goudse schrijvers, van wie er twee gekozen werden na een schrijfwedstrijd: Annewies van Ess en Jan Vermeulen. Een zeer gemëleerde bundel: van een historisch verhaal dat speelt in 1574 tot de opvoering van The Passion in Gouda, een gesprek met Erasmus en de Niet-ondenkbeeldige burgemeester van Gouda. En oud-rechercheur Joost Visbeen verhaalt over verzetsstrijder Toon Pille, wiens gedenksteen inmiddels te vinden is aan de Burgemeester Jamessingel, voor het Huis van de Stad.
Gouds Boekgeschenk, initiatief o.a. Rien Fraanje, 63 blz, (mrt 2022) niet meer verkrijgbaar.

Gouden boekje: Het Goudse carillon & de verdwenen stadsrechten

Harmen van Straaten signeert zijn (derde) Goudse Gouda boekje

Derde gouden boekje over Gouda, op initiatief van de Gouda750 programmeurs Marien Brand en Ronald van Rossum en (toen nog boekhandelaar) Bart Jansen. Harmen van Straaten laat de Noorse Tor (die we kennen uit het boekje over de kerstboom uit Kongsberg) en zijn Goudse vriendinnetje Teuntje op jacht gaan naar de Goudse stadsrechten. Graaf Floris V overhandigt die in het klokkenspel op het Stadhuis aan de burgers, maar op een nacht worden ze gestolen. 
Laat de rest maar over aan Teuntje en Tor.
Met een bonustekening en de route die het tweetal door de stad aflegt.
Het Goudse carillon & de verdwenen stadsrechten - Harmen van Straaten, 36 blz, 8,99, (dec 2021)
Te koop in de boekwinkel.

Geschiedenis van Gouda

De bewogen geschiedenis van Gouda in woord en heel veel beelden. Over de ontwikkeling van ridderhoeve tot diverse stad. Van de Middeleeuwse 'Gouden Eeuw', de strijd voor religieuze vrijheid. Perioden van verval, diepe armoede en hoge misdaadcijfers, maar ook industriële bloei rond 1900. Ook gaat het over helden als Erasmus, Coornhert en Anna Barbara van Meerten-Schilperoort; over ondernemers, voorgangers en bestuurders; en over gewone Goudse mannen en vrouwen: hoe zij hebben geleefd en hoe zij betrokken waren bij de stad. Een geschiedenis van meer dan 750 jaar, die getuigt van de veelzijdigheid en veerkracht van de Gouwenaars.
Met als extra zes artistieke impressies van Paul Becx, van historische momenten waar geen beeldmateriaal van is, zoals de afbraak van het Kasteel en de brand van de Sint-Janskerk.

Geschiedenis van Gouda - Henk Jan Sprokholt e.a., uitg. Die Goude, 243 bl, 25 euro (november 2021) 

750XGouda 

Een boek waarin je blijft kijken, met veel méér dan 750 foto's van Goudse gebouwen, voorwerpen, verenigingen, mensen en verschijnselen. Een tot genoegen van de lezer uit de hand gelopen project van een enthousiaste Gouwenaar, Jeroen Bakker. Van gevelstenen tot sportclubs, van suikerzakjes tot straatbeelden en zelfs voorbije evenementen, zoals de Tour de France in Gouda. Met zwart-wit foto's van de bekende Goudse fotograaf Bob de Wit.
Voor elk wat wils en zelfs de geboren Gouwenaar zal hier nog verrassingen in aantreffen. Met handig register achterin.  
750XGouda - Jeroen Bakker, 750 blz, €34.95 (sept 2021)
Te koop bij de Goudse boekhandels (ook Vivant in Reeuwijk), The Gouda Shop, Galerie De Hollandsche Maagd, Cheese Experience, Bijbelshop Samma, Boekendaal Antiquariaat, VVV Gouda.




 

Tags: Goudse Achtergronden Gouda750