Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

'Dans en balans' tijdens jarige Keramiekdagen (45)

op . .

Dans en Balans keramiek 22 Margreet de Vries

Hemelvaart is in Gouda niet compleet zonder keramiek op de Markt en na twee jaar mag het dit jaar gelukkig weer. 'Dans en balans' is het thema van alweer de 45ste Goudse Keramiekdagen, waarbij ruim 100 (inter)nationale keramisten op donderdag en vrijdag hun werk presenteren. Hier en daar de verwachte ambachtelijke gebruiksvoorwerpen, naast veel 'kleikunst', aardenwerken kunststukken. 

De belangstelling voor dit keramistenevenement was voor corona met zo'n 30.000 duizend bezoekers altijd groot. Bezoekers krijgen een beeld van wat er in de keramiekwereld gebeurt aan nieuwe technieken en je kunt er voor minder dan de hoofdprijs ook werken kopen.

Naast muziek en wedstrijden voor keramisten wie de hoogste vaas draait, verdient de expositie in de Burgerhal onder het Stadhuis aanbeveling. Daar staan speciaal voor deze dag gemaakte kunstwerken rond het thema 'Dans en balans'. Die dingen mee naar prijzen van de gemeente Gouda - niet voor niets een stad met een keramiekverleden - die donderdagmiddag worden uitgereikt. Uitreiking van de publieksprijs, die wordt bepaald door de bezoekers, is het slotstuk van de Markt op vrijdag.  

Loco-burgemeester draait vaasje
Traditiegetrouw opent het evenement met een ongeoefende vaasjesdraaier. Dat is dit keer loco-burgemeester Thierry van Vugt, die om half elf zijn kunsten vertoond. Nieuw is de stand van De Brugspin uit Ter Aar, een dagbesteding waar verstandelijk gehandicapten met klei en glazuur aan het werk zijn. Kinderen kunnen beide dagen met hun vingers in de klei, onder deskundige leiding.

 Bas Both en burgemeester Salet kleiner
2019: interim-burgemeester Mirjam Salet opent GKD met vaas draaien

Vanouds zijn buitenlandse keramisten goed vertegenwoordigd (1 op 5). Duitsland en België spannen de kroon, naast keramisten uit Israël, Spanje, Portugal, Engeland, Tsjechië en Hongarije. 

Keramiekroute en opleiding 
Musuem Gouda en de Goudse galerieën met keramiek in de collectie maakten een Keramiekroute. De wandeling voert ook langs de Nederlandse Keramiek Opleiding (voorheen SBB) aan de Winterdijk, die open huis houdt. Op de Markt is de NKO trouwens ook aanwezig met een informatiestand. Daar is een presentatie van hun meestbelovende leerling van vorig jaar, Hanne Krijger.

wedstrijd draaien GKD archief

Kijk op de website goudsekeramiekdagen.nl voor het volledige programma, of haal een papieren versie bij de informatiestand op de Markt.

Tags: Goudse Achtergronden