Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(Feest)wandelen tijdens Gouda750

op . .

Regenboogwandeling, Gouda in Beeld en Gedicht, Bomenwandeling, Goudse vrouwen op de kaart: voor wandelaars die iets anders willen dan op eigen houtje de stad doorkruisen, biedt Gouda750 een ruime keuze. Dat is naast het al bestaande aanbod van Goudse wandelingen via de xplr Gouda-app. De speciale routes zijn soms ook met gids te volgen of met vertellers op de route op bepaalde dagen. Sommige zijn slechts kort te lopen, zoals de wandeling Scheepvaartstad Gouda (28 - 31 juli), andere tot lang na de feestelijkheden, zoals de 25 steegjeswandeling.
Hier een (niet-volledig) overzicht. Tips zijn welkom. En vergeet je smartphone niet!

Goudse vrouwen op de kaart

Goudse vrouwenstraatnamen
De Stichting Gouds Vrouwennetwerk heeft een aantal sterke, veelal onbekende 'Goudse vrouwen op de kaart' gezet in de binnenstad en Korte Akkeren. Maak kennis met abstract kunstenares Elisabeth Stoffers, vroedvrouw Antje Nagel of Klopje Maeritge Vermeij door de QR-code op het groene straatnaambordje te gebruiken. De route blijft tot half september zichtbaar.
Bij VVV, Museum Gouda, Gouda Cheese Experience en 'Jantje zag eens pruimen hangen' (Dubbele Buurt 7) liggen folders met de routebeschrijving.

Op diverse dagen zijn vrouwen van het netwerk op sommige locaties aanwezig met verhalen van de voormoeders.
Op zaterdag 16 juli tussen 14.00 en 16.00 uur kun je vertelsters tegen komen bij: Jantje (zag eens pruimen hangen), Achter de kerk 10c; voor de deur bij Nederlands oudste tabakszaak, D.G. van Vreumingen in de Wijdstraat en bij EXPO Gouda Maakt, Viruly zeepfabriek, Buurtje 9. Misschien ook in de Peperstraat 52. 
Volgende verteledities staand gepland op 30 juli en 13 augustus.

Meer informatie: www.goudsvrouwennetwerk.nl.

25 Steegjeswandeling

hawa steegjesloop omslag.0x640

Een wandeling door 25, soms verborgen, steegjes van de stad, zoals de altijd tot de verbeelding sprekende Kees Faessens Rolwagensteeg. Bedenker Hans van de Water begon de wandeling ooit als hardlooproute. Met zijn gelijknamige boek kun je ook zelfstandig op pad. Op enkele momenten kun je er op uit met een gids. De wandeling begint voor de Goudse Waag (Markt 35), is circa 7 kilometer lang en duurt ongeveer drie uur. Zoals een echte hardloper betaamt, raadt Hans goed schoeisel aan!

De (rolstoelvriendelijke) wandeling met gids op 4 augustus is al vol, kaarten voor 1 september en Zotte Zaterdag zijn mogelijk nog te boeken via de website van de organisator. 

Regenboogwandeling

Regenboogwandeling


Een voor Gouda750 aangepaste versie van de regenboogwandeling van de Regenboogalliantie. Hij voert langs bekende en minder bekende plekjes in de stad die van grote betekenis zijn voor de LBHTQI+ gemeenschap, zoals het diversiteitszebrapad en het voormalige Trefcentrum COC aan de Spieringstraat 113a. De Goudse Regenboogwandeling is digitaal beschikbaar en kan op eigen gelegenheid gelopen worden. Een papieren exemplaar haal je bij de Bibliotheek, Museum Gouda en VVV Gouda, die alle drie deel uitmaken van de (rolstoelvriendelijke) route. 

Meer informatie: Regenboogalliantie.nl.

Gouda in beeld en Gedicht

bordjesd Beeld en gedicht kleiner

Dwars door de stad worden ingekleurde historische foto’s tot leven gebracht met gedichten en informatie over Gouda. Bezoekers in het eerste Goudse zwembad aan de Houtmansgracht, de Feestboog in de Lange Groenendaal of de arbeiders op de Markt. 21 Goudse dichters lieten hun pen spreken bij deze beelden. Het project is een initiatief van stadsdichter Peter Noordhoek, Dick-Jan Thuis kleurde de foto's in en Jean-Philippe van der Zwaluw tekent voor de historische gegevens. Er zijn maar liefst vijf wandelroutes te vinden op de website en één fietsroute.
Een papieren versie zit bij het gelijknamige boek van dit project.
Het is soms goed zoeken naar de kleine stickers met rode QR-pijlen (zie voorbeeld, op de winkelruit van de Etos op de Markt). 

Klik hier voor meer informatie over het boek en de routes, het waarom van het project en beelden van het team.

Bomenroute

Bomenwandeling Gouda overhandigd aan wethouder Klijmij 

Mammoetboom, zwarte moerbei, Kaukasische vleugelnoot, beuk, plataan en populier. Ze zijn te vinden op de bomenroute in de Goudse stadsparken langs de mooiste, meest monumentale bomen van de stad. Cadeautje van het in Gouda gevestigde Norminstituut Bomen, dat hiermee zijn tiende verjaardag viert. Wethouder Michel Klijmij kreeg een papieren exemplaar, maar je vindt hem digitaal in de xplr Gouda-app en op deze website. 
Bordjes naast de boom geven meer informatie. De route is ongeveer 3,8 kilometer en je kunt op elk gewenst punt starten. Duur circa 1,5 uur. 
.

Historische foto's in het Van Bergen IJzendoornpark
Bord villa Elisabeth

Rond het station en het Van Bergen IJzendoornpark staan 15 informatieborden met elk twee historische foto's. Een initatief van het wijkteam Nieuwe Park. De foto's zijn afkomstig van bewoners en laten plaatsen en gebouwden zien, die soms weinig veranderd zijn. 

Wandelroute Nieuwe Park vind je hier.

 

Scheepvaartstad Gouda (28 juli tot en met 31 juli 2022) 
|Banner 01. Museumhaven GoudaWaterstad themawandeling 1536x918

Wandelroute langs aan de scheepvaart verbonden historische plekken van Gouda, tijdens Gouda Waterstad aangegeven met borden/banners met QR-code. Naast het Schipperswachtlokaal IJsselhuiscafé aan de Museumhavenkant staat het eerste bord van de wandelroute. Adres: Hoge Zeedijk 1, 2802 RB Gouda.
De wandelroute is ca. 2,5 kilometer en verzorgd door Hendrik Bijnsdorp van de LVBHB, de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen 

Themastadswandeling Scheepvaartstad Gouda

 Voor wie liever thuis blijft of niet kan wandelen, is er van alles te lezen over Gouda750.  

Tags: Goudse Achtergronden Gouda750