Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

'Het leed dat reclamezuil heet: Ramen 's nachts dicht ondanks hitte'

op . .

update 11 augustus 2022. De digitale reclamezuilen in de Goudse binnenstad gaan voortaan tussen 23.00 en 07.00 uur op zwart, meldt de gemeente Gouda op Twitter. De eigenaar, reclamebedrijf Clear Channel gaat op zoek naar een blijvende oplossing om het voortdurende gezoem van de ventilator te verminderen.

Ze maken geluid, ze geven de hele nacht licht en zorgen op warme dagen ook nog eens voor extra geluid, door het ventilatiesysteem waarmee de elektronische onderdelen gekoeld moeten worden: de mupi's, de lichtgevende reclamezuilen waarvan er vorig jaar een aantal verschenen in de stad. Tot ongenoegen van diverse omwonenden. De gemeente laat deze zomer onderzoek naar de geluidsoverlast. 'Ik slaap met de ramen dicht ondanks de hitte' meldt Selma op Twitter - voor haar huis staat zo'n apparaat. 

verhitte zuil kloosterveste
Klik op de foto voor de tweet van Selma, mét geluid
Het probleem is niet nieuw, er zijn klachten sinds de zuilen vorig jaar zijn geplaatst. Ze geven steeds wisselende reclames te zien, maar anders dan hun voorgangers die dat ook deden, zijn deze apparaten verlicht. De gemeente beloofde toen deze zomer onderzoek te laten doen en geeft op Twitter aan dat het onderzoek is gestart. Het gaat vooral om de Agnietenstraat en de Kazernestraat, waar het voormalige stadskantoor is omgetoverd tot appartementen. Ook in de winkelstraat de Kleiweg staan er twee, één op de Lange Tiendeweg en één op de Nieuwe Markt. 

hitte zuilen: gemeente gaat meten 

Wat er met de uitkomsten gaat gebeuren, is nog niet bekend. Bewoners vrezen dat het geluid 'onder de norm' zal zijn en er niks gaat gebeuren. Eén van hen al waarschuwt vast op de sociale media: 'Een geluid hoeft niet boven de toegestane aantal decibel te zijn om irritatie en ongemak op te leveren…' 
Klachten zijn er ook van winkeliers, omdat de zuilen gebruikt worden als fietsenstalling.

lichtgevende reclamezuil

Niet in historisch Gouda  
De zuilen staan in de binnenstad, maar niet voor historische gebouwen. Al vinden veel mensen dit niet de mooiste stukjes Gouda, er wonen mensen. En wat het stadsbestuur betreft, mogen er veel meer mensen boven winkels komen wonen. 

De vraag, waarom Gouda gekozen heeft voor dergelijke niet-duurzame zuilen, kan de gemeente vandaag niet beantwoorden. Noch op de vraag waarom ze de hele nacht branden, met alle licht- en geluidoverlast van dien. Een van de pijlers in het bestuursakkoord van het nieuwe college is 'duurzaamheid', dat lijkt met elkaar in tegenspraak.  

 

  

 

Tags: Goudse Achtergronden