Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Vlootintocht met Erasmus als start Gouda Waterstad750

op . .

Rond twee uur voeren ze donderdagmiddag de stad in: meer dan 50 historische bedrijfvaartuigen met aan kop de Res Nova waarop gigant Erasmus meevoer. Een ludiek plan kwam daarmee te uitvoering om de bekende geleerde, van wie Rotterdam claimt dat hij daar geboren is, naar Gouda te halen: hier ging de wetenschapper ten slotte naar school. En dat allemaal ter ere van Gouda Waterstad750.
Gouwestad TV voer mee op de Res Nova en laat daar binnenkort een compilatie van zien. Hier vast wat foto's.

Erasmus bij de Erasmusbrug
Onder de Van Brienenoordbrug door
Door de stroming schoot het aanvankelijk niet op, maar op de Hollandse IJssel kwam de vaart er in. Daar zag TV West het konvooi langskomen in de buurt van de Algerabrug en was nog maar net op tijd voor vertrek van de Veerstal van de Terra Nova, de VIP-boot waarop burgemeester Verhoeve, wethouder Bunnik, sponsoren van het Gouda750feest en andere genodigden de schepen tegemoet voeren.

Terra nova kleiner VIP boot Terra Nova
Vanaf de Veerstal zette de Terra Nova koers naar Moordrecht
Een hartelijke ontmoeting volgde, waarna de schepen, via twee verschillende vaarwegen naar de stad voeren. Alle deelnemers zijn trouwens lid van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig, korter Het Historisch Bedrijfsvaartuig of gewoon LVBHB. Op de site van de vereniging is veel informatie te vinden over de schepen die Gouda aandoen. 

Erasmus op de voorplecht @Omroepwest

Res Nova met Erasmus ging via de Julianasluizen (foto onder) en de Kok van Leeuwensluis over de Turfsingel naar de Museumhaven.

Erasmus in de Julianasluizen

De rest van de vloot voer naar de Veerstal en ging daar via de Mallegatsluis de stad in, zoals de Parlevinker 'Time is money', die tot 2008 rondvoer om schepen van boodschappen te voorzien. Tijdens deze tocht heeft schipper Tom van Hooren de vloot van lunchpakketten voorzien.

Parlevinker in Mallegatsluis

Was er al veel bekijks onderweg, ook in Gouda stonden honderden Gouwenaars en toeristen om de vloot te verwelkomen. Onder hen bemanningen van de andere 150 schepen die de stad dit weekeinde aandoen. Ook paraat: de gigant Graaf Floris, aan wie Gouda de stadsrechten en zijn rijkdom in de Middeleeuwen te danken heeft: de graaf had mot met Utrecht en bepaalde dat alle schepen via Gouda moesten varen.

Graaf Floris verwelkomde Erasmus in de Museumhaven

De intocht ging gepaard met luid hoorngeschal en de vrolijke klanken van Poupidou, het gezelschap van Evert Josemanders die de giganten tot leven heeft gewekt.

intocht Erasmus met muziekgroep Poupidou

Het feest in de stad - hoewel pas 's avonds officieel geopend bij het IJsselhuis - was al in volle gang. de ambachtelijk zalmroker naast de sluis had het er maar druk mee. En dit was nog maar de eerste dag, er staan onder meer nog op het programma een interactieve Oude Ambachtenmarkt, een Shantyfestival, kinder- en wateractiviteiten, en drakenbootvaren.

Zalmrokerij

Tags: Goudse Achtergronden Gouda750