Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Eerste Nederlandse microwoning staat in Goudse achtertuin

op . .

Microwoning komt aan

Veel blije gezichten bij de plaatsing van een microwoning in de achtertuin van de Goudse Tessa Halm. Volgens microwoningoprichter Matthijs Rolleman is het de eerste van dit soort in Nederland. Hij denkt dat tiny houses op particuliere grond 'een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood'. Huurster Lianne is blij met haar 24m2 stukpje en tuineigenaar Tessa is blij met de verdienste en het verdwijnen van haar bouwvallige schuur. Anders dan sommige overburen, die het huisje te hoog vinden en zeggen dat er geen vergunning voor is gegeven. 'Ik heb niks gezien in de krant'.

Een microwoning is hetzelfde als een tiny house. Anders is dat een eigenaar, die er een in zijn tuin laat zetten en de huurder die erin gaat wonen, er zelf geen omkijken naar hebben. 'Wij professionals regelen alles, de vergunning, we bouwen, installeren en doen het onderhoud. De huurder krijgt een zelfstandige woning met eigen adres, en de grondeigenaar krijgt de helft van de huur (750 euro)', zegt Matthijs Rolleman, die het project samen met Ralph de Boer en Bram Wingens heeft opgezet.

microwoning met matthijs
Trotse Matthijs Rolleman

De gasloze, prefab microwoning is gebouwd in Estland en bestaat uit een slaaphoek en een woonkamer met grote ramen. Die zijn zo geplaatst dat de huurder veel licht heeft, maar toch niet bij de eigenaar naar binnen kijkt. Er is een keuken, een badkamer met douche, wc en wastafel. Er is duurzaam gebouwd met muren van bewerkt hout, hr triple glas en vloerverwarming.

'Je kunt in elk geval iets doen'
Dat de eerste microwoning in Gouda staat, is mede te danken aan tuineigenaar Tessa Halm. Zij reageerde op een oproep van Rolleman in de krant, als enige. 'Ik dacht meteen: goed idee. Ik heb een grote tuin, een bouwvallige schuur die ik niet gebruik en er is iemand aan een woning geholpen op een leuke plek', zegt ze. 'Het is niet dé oplossing voor de woningnood, maar je kunt in elk geval iets doen.' Vanuit haar tuin zie je nauwelijks iets van het huisje.

microwoning tessa in tuin|microwoning uitzicht naar tuin
Tessa Halm met op de achtergrond de microwoning          Vanuit het huisje zie je Tessa niet staan

Huurster Lianne, die nu in Bilthoven woont, heeft haar huisje nog niet gezien, ze moest werken. Telefonisch vertelt ze opgetogen te zijn over haar nieuwe onderkomen: 'Ik ga weer studeren in Amsterdam en zocht iets op maximaal een uur afstand, dat ik kon betalen. 750 euro huur is veel, maar ik krijg huurtoeslag, dan gaat het net. Ik hoop op een leuk contact met Tessa en Gouda lijkt me een leuke stad.'

Vergunning in de pijplijn
De naaste buren reageerden over het algemeen positief op het plan, behalve enkele overburen. 'Ik heb helemaal geen bouwvergunning gezien', zegt de overbuurman van nummer 11 'en het gebouw is veel hoger dan afgesproken.' 'Ik heb een mail van de gemeente dat de vergunning onderweg is', zegt Rolleman. 'Ik heb overlegd met wethouder Tetteroo (bouwen) en zijn ambtenaren. Die zagen aanvankelijk leeuwen en beren op de weg. Het wijkt bijvoorbeeld af van het bestemmingsplan. Maar ze hebben besloten het toch te proberen'. De wethouder en de gemeente zullen vanwege vakantie volgende week reageren.

Dat het huisje midden in een wijk ligt, noemt Rolleman een voordeel 'in buitengebieden gebeurt al genoeg.' Hij hoopt dat na Gouda veel andere gemeenten zullen volgen. 'Als we het hier voor elkaar kunnen krijgen, kan het elders ook lukken'. Hij heeft aanvragen uitstaan in Elst, Rijnsaterwoude, Hengelo, Woerden Almere, Bunnik en Houten. 'De woningcrisis is enorm en wij geloven dat een deel van de oplossing van de gewone man komt. Dit is een duurzame, lange termijn oplossing'.

Evaluatie volgend jaar
Elektriciteit en water worden volgende week aangesloten en Lianne trekt er op 3 september in. Dan nog met een noodkeuken, die in de loop van de maand vervangen wordt door een gloednieuw exemplaar met inductieapparatuur. Het huis krijgt die maand ook een sedum dak.
Het staat er voorlopig voor twee jaar, waarbij na een jaar wordt geëvalueerd. 'Wat mij betreft is het voor de lange termijn', zegt Tessa Halm.

microwoning nog voor hij gezakt is

Tags: Goudse Achtergronden